Pokie: “Goudsector op laag pitje door slecht beleid”

In gesprek met Dagblad Suriname schetst Diana Pokie, volksvertegenwoordiger, het beeld dat de goud business al een tijd niet goed draait in het binnenland. Daarvoor wijst Pokie de Commissie Ordening Goudsector (OGS) als een van de oorzaken aan. “Wat gebeurde is dat de jongens uit het gebied naar verder afgelegen locaties moesten uitwijken, terwijl ze daarvoor niet goed zijn uitgerust, aangezien zij niet beschikken over de juiste materialen en werkmiddelen.” Pokie zegt dat vriendjespolitiek hiervan de reden is. De sector is moeilijk te reguleren en in de mederegeerperiode van Abop van 2010-2015 is geprobeerd ondersteuning te verlenen. “Onze jongens zitten voornamelijk in de informele sfeer. Controle is daardoor moeilijk. Niet alleen ontbreekt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, leningen bij de banken gaan moeilijk door het grondenrechtenvraagstuk, dat nog steeds niet is opgelost. Hierdoor kan niet bij de banken worden aangeklopt om de goud business draaiende te houden”, vertelt Pokie. Dat de goudsector nu op een veel lager niveau draait, heeft volgens Pokie dan ook niets te maken met de lockdown in verband met het Coronavirus, ‘maar met het slecht beleid van de regering’.

Ook het uitgiftebeleid van goudconcessies is niet transparant. “Ze zeggen dat de jongens zich moeten organiseren, maar waar goud is, worden eigen mensen geplaatst. Ook DNA-leden pikken een graantje mee, omdat die ook actief zijn in de goudsector. Dorpen worden uitgegeven aan kapitalisten. Zo zijn dorpen nabij Brokopondo centrum, Compagnie Kreek en Asi Gron uitgegeven.  Die mensen hun dorpen zijn uitgegeven aan partijloyalisten”, benadrukt Pokie tot slot.

RB 

error: Kopiëren mag niet!