Voorzitter Vids vraagt inheemsen om in hun dorpen te blijven

Theo Jubitana, voorzitter van de Vids, zegt dat de inheemsen in het Lawagebied zich bewust zijn van het Coronavirus. Hij wijst erop dat men juist in dat gebied de rivier heeft gebarricadeerd evenals het vliegveld om het gevaar van importgevallen in te dammen. De angst ligt dus niet zozeer bij de inheemsen, maar gevreesd wordt dat men vanuit Frans-Guyana probeert om de grens over te steken. “Afgelopen zondag werd er nog gefeest in een dorp in Frans-Guyana en daarbij zouden een man en een vrouw, die in quarantaine waren, de grens zijn overgestoken. De autoriteiten hebben inmiddels ontkracht dat het in dit geval om een met het Coronavirus besmette persoon ging. Over het dorp zegt Jubitana dat waar het feest is gehouden helemaal is dichtgemaakt. “Iedereen is in quarantaine geplaatst”, zegt hij. Jubitana maakt zich echter toch zorgen over de veiligheid van de inheemsen in het algemeen en roept de overheid op om de veiligheid in die gebieden te verhogen.

Oproep aan inheemsen

Tegelijkertijd roept de voorzitter van de Vids de inheemsen op om de instructies van de overheid strikt op te volgen. “Reis voorlopig niet naar Paramaribo of naar andere dorpen, blijf in je dorp, want het besmettingsgevaar blijft een grote dreiging”, aldus Jubitana.

RB

error: Kopiëren mag niet!