Personeel voelt de klappen in de horeca

Koks wijzen op gevaren eten buiten de deur

In de horeca liggen alle borden en bestek keurig opgeborgen op hun plek. Al bijna een maand is de industrie op slot, en ligt elke eetruimte er praktisch verlaten bij. Door het Coronavirus zijn ook in deze sector de verliezen niet mals. Helaas, maar begrijpelijk, wil  niemand met naam en toenaam genoemd worden als de redactie van Dagblad Suriname contact opneemt. Een vrouwelijke afgestudeerde kok, die we ‘Lisa’ noemen, zegt dat de horecagelegenheid waar zei werkt al vanaf midden maart een forse afname van bezoekers constateerde. In die week was het gewoon leeg. “Hotelgasten bestelden nog wel eten, maar van buitenaf kwam niemand meer, omdat iedereen al voorzichtig was. Hierdoor werd het aantal personen teruggebracht tot slechts één persoon, maar zelfs dat bleek teveel, omdat niemand kwam. Iedereen moest met verplicht verlof en nu zitten we thuis zonder betaald te worden.  

Voorzichtig

De kok merkt dat een aantal personen alternatieve inkomsten zoekt door online eten aan te bieden, maar daar wil Lisa niet aan beginnen. Ook speelt de beschikbaarheid van ingrediënten een rol. Niet alles is overal te vinden. “Ik werk met een specifieke blom bijvoorbeeld.” Ze wijst erop dat mensen nu voorzichtig moeten zijn om eten van buiten te bestellen. “Je weet niet onder welke omstandigheden het eten is klaargemaakt. Er is altijd een risico en meerdere mensen denken daar zo over vandaar dat ik nog geen stappen in die richting heb genomen.” Lisa laat echter wel weten dat als ze geen andere keus heeft zij noodgedwongen toch zal overwegen om toch weer te moeten koken voor mensen. “Want je hebt toch inkomsten nodig.”

Virus op de loer

Lisa merkt op dat als eten goed is klaargemaakt bacteriën en virussen dood moeten gaan. Maar eten krijg je mee in een meeneembakje en dat zit weer in een plastic of papieren zak. Voldoende materialen dus waaraan het Coronavirus zich aan kan vastklampen, geduldig wachtend op die ene fout, van een hand-mond- of hand-oog-moment. De collega’s van Lisa die nog wel in horecagelegenheden de deuren open proberen te houden, voelen ook de klappen van de recessie. De klanten komen niet of nauwelijks. Lisa denkt dat het er ook mee te maken heeft dat nu mensen meer thuis blijven, zij eerder zelf koken dan buiten de deur gaan om eten te bestellen.

Social distancing
Een andere, gediplomeerde en gecertificeerde kok is Juan en hij  deelt op veel punten de mening van Lisa. “Het is voor het eerst in mijn leven dat ik zo lang thuis zit en ik word gek”, zegt Juan lachend. Dat mensen eten online bestellen in deze tijd van ‘social distancing’ keurt Juan af. Als gecertificeerde kok kent Juan de manieren van overdracht van ziekten. “Ik zou daarom aanraden om niet vanuit huis eten aan te bieden, nu men maatregelen heeft genomen om de sector te sluiten.” Juan kookt wel voor zijn gezin, maar raadt het commercieel koken nu af. De kok kent de strikte regels van hygiëne en vraagt daarom aan de mensen om geen onnodige risico’s te nemen.

Salaris

Juan vraagt zich af hoe de sector, en vooral hoelang de sector de financiële klappen zal kunnen dragen, want er worden bij de grote spelers forse verliezen geleden, terwijl het personeel dat thuis zit wordt doorbetaald. Ook de kleinere ondernemers en de ‘hosselaars’ voelen de klappen. “Zij zullen waarschijnlijk eerder een kans wagen om weer open te gaan”, veronderstelt Juan.

Gevaren
Ook het eten op straat van een schaafijs is niet zonder gevaren merkt Juan op. “Het virus houdt van koud weer en ijs is een voedingsbron voor de ziekte.” Voedsel dat goed gekookt is geldt als relatief veilig meldt de kok. Het gevaar komt dan ook niet zozeer van het eten, maar eerder vanuit de verpakkingsmaterialen. Precies zoals ook Lisa opmerkt. “Ook al ben je over de gehele keuken nog zo voorzichtig er is altijd een kans op overdracht van het virus”, licht de kok verder toe. Als slotadvies geeft hij daarom dan ook om niet alleen thuis te blijven, maar om ook thuis te eten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: