Het kloppende hart: de frontliniewerkers

Het AZP heeft een speciaal crisisteam dat alles rond het Coronavirus zoveel als mogelijk coördineert, samen met het BOG, het ministerie van Volksgezondheid, het NCCR, de politie en districtscommissariaten en veel meer actoren. Het allerbelangrijkste waar men nu, en al een poos ook, mee bezig is, is alles in gereedheid brengen voor het geval er een uitbraak mocht komen, en wat er nu al is zo goed als mogelijk beheersen. Nu zijn er nog slechts 10 besmettingen, en elk van die is traceerbaar, dus waar of van wie het komt.

Ruben del Prado over de frontliniewerkers

De arts Ruben del Prado zegt dan ook aan Dagblad Suriname dat niet vergeten mag worden dat in alle ziekenhuizen enorm veel dokters, verpleegsters, en veel meer actoren dag en nacht bezig zijn om alles te doen dat internationaal, maar ook specifiek aangaande Suriname noodzakelijk en raadzaam is om te doen om besmettingen te voorkomen en om mensen die besmet zijn met het Coronavirus te behandelen. “Het overgrote deel daarvan gebeurt achter de schermen door mensen die niet gezien of echt gekend worden, maar de hoeveelheid werk die verzet wordt is onvoorstelbaar. Heel belangrijk is dat we deze mensen waarderen, ook hun broers en zusters en vaders en moeders, van personen die enorm lange en zware uren aan het maken zijn om de samenleving zo veilig en gezond mogelijk te houden. Die mensen moeten we ontzettend dankbaar zijn en ze veel liefde sturen! Vele van hen doen de eed die ze afgelegd hebben om voor de mens te zorgen eer aan. Al die mensen lopen ook enorme risico’s, maar ze hebben gekozen voor een beroep waar precies dat het geval is, en zij kunnen zich alleen maar adequaat beschermen. Verplegenden, mensen die werken in de ICU’s, doktoren, de echte frontliniewerkers. Dit zijn veelal de ongeziene frontliniewerkers! Het kloppende hart!”

Mondkapjes

“De mondkapjes kunnen een verkeerd gevoel van veiligheid geven, waardoor mensen geen afstand meer gaan bewaren of minder de handhygiene in acht nemen, en dat zou niet goed zijn. De 2 meter afstand moet gehouden worden, de handen moeten goed gewassen worden met zeep, bij griepverschijnselen moet je bellen naar je arts of 178, dat alles moet doorgaan. Het mondkapje levert zeker een bijdrage om anderen te beschermen, in die zin doet het zeker geen kwaad. Besmetting met het virus kan 2 tot 14 dagen zonder verschijnselen blijven, dus het kan geen kwaad, maar de stoffen doekjes zijn hooguit twee uurtjes goed. Daarna is het nat, en moet je het afdoen want dan helpt het niet meer, en de N95 en N99 kapjes zijn professionele kappen die bestemd voor doktors en mensen die met zieken werken…dan kun je net zo goed je neus en mond dichtknijpen en onder je matras gaan liggen!”

We zijn overwegend goed bezig

Het traceren van de oorspronkelijke besmetting zal steeds moeilijker worden naarmate meer mensen besmet zijn, legt Del Prado ook uit, en het wordt dan ook veel moeilijker voor de publieke gezondheidszorg. “Van alle tien huidige gevallen weten we van waar de oorsprong van besmetting komt. Als er mensen zijn onder deze 10 die zich niet aan hun isolatie zouden houden, dan zouden ze mogelijkerwijs veel meer mensen kunnen besmetten, en dan zal traceren haast onmogelijk worden. Dan krijg je gemeenschapsbesmetting, en zo ver zijn wij gelukkig nog niet. Daarom is de quarantaine ook zo erg belangrijk.”

“Ik ben blij dat er maar twee nieuwe besmettingen zijn, waarvan ook nog de oorspronkelijke personen bekend zijn. Er zijn twee weken verstreken, en in die tijd kunnen ze weer mensen besmet hebben, daarom is contact tracing belangrijk, en dat wordt ook heel nauwkeurig gedaan! De overheid en alle partijen en personen die hier een rol in vervullen doen een geweldige job, daar mogen we tevreden over zijn, maar de gemeenschap moet nu echt de ernst inzien en ook haar deel veel beter gaan doen, want dat kan niemand voor je doen. Het is en blijft in de eerste plaats een persoonlijke verantwoordelijkheid…”

error: Kopiëren mag niet!