Apotheker Fauzia Chitanie praat over de Coronacrisis

Fauzia Chitanie is beherend apotheker van Apotheek Den Bonsen Hoek in Nederland. Fauzia is geboren en getogen in Suriname en woont en werkt thans in Nederland. Daarnaast is Fauzia Chitanie onderzoeker en promovendus in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

“Covid-19 verspreidt zich rap over de hele wereld sinds de uitbraak in China. Voor we er echt erg in hadden, werden ook wij als apotheek hiermee geconfronteerd. Voor Apotheek Den Bonsen Hoek gaat de eerstelijnsgezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen. Juist de apotheek heeft veel te maken met kwetsbare patiënten, die afhankelijk zijn van farmaceutische zorg, zegt Fauizia op vragen van de online krant Groot Hellevoet.nl.

Op de vraag of er een hamstergedrag is voor medicijnen zegt Fauzia: “Een pandemische uitbraak als deze brengt veel onzekerheid met zich mee. Dit heeft een impact op zowel de persoonlijke als de professionele sfeer. Hoewel wij benadrukken dat wij als apotheken er alles aan blijven doen om de levering van medicijnen te borgen en te continueren, willen mensen het zekere voor het onzekere nemen en hebben de neiging medicatie in te slaan. Veel mensen nemen voorzorgsmaatregelen voor het geval dat medicijnen schaars worden. Dit geldt overigens niet alleen voor recept plichtige middelen, maar ook voor zelfmedicatie, zoals paracetamol, neusspray en hoestdrank.”

Is het zinvol nu extra vitaminen te slikken zoals vitamine C of multivitaminen
“Ik denk dat het nog altijd beter is om een gezonde levensstijl na te streven, met gevarieerde voeding, weinig stress, voldoende beweging en genoeg slaap. De welbekende ingrediënten voor een sterke weerstand. Multivitaminen of vitamine C slikken is niet verkeerd, maar kan meer gezien worden als een steuntje in de rug. Er is zeker enorm veel vraag naar zelftesten voor het Coronavirus”, geeft Fauzia te kennen. “Maar in een tijd van onzekerheid vinden wij het ethisch onverantwoord om dergelijke testen aan te bieden. Je wil niet dat cliënten een vals positieve of vals negatieve uitslag krijgen.”

Iedereen moet veelvuldig zijn handen wassen

Veelvuldig handen wassen met zeep maakt dat je de natuurlijke huidvetten ook oplost en regelmatig wegwast. Het duurt meestal even voordat de huid deze weer aanmaakt en daarvan herstelt. In het Corona tijdperk is het in feite zo dat de huid daar minder kans toe krijgt. Met het afnemen van de natuurlijke barrièrefunctie in de huid van de handen, kan het vocht eerder verdampen, met als resultaat droge handen. Regelmatig de handen insmeren en invetten, zorgt ervoor dat de handen minder snel uitdrogen. Indien dat onmogelijk is, zouden handschoenen een optie zijn.” Voor de rest moeten alle risicogroepen geen risico nemen en het contact zoveel mogelijk mijden. Voor iedereen geldt dat ze de richtlijnen strikt moeten opvolgen. “In feite hebben we met z’n allen de plicht om onszelf goed te blijven voorlichten in het belang van onszelf en onze omgeving. Daarnaast is het goed om alert te zijn op de symptomen, die beschreven worden op de website van het RIVM, thuisarts.nl en apotheek.nl. En verder nu nog meer dan voorheen een gezonde levensstijl nastreven”, adviseert Fauzia. Bron:  https://www.groothellevoet.nl/

error: Kopiëren mag niet!