Surinaamse exporteur zit met berg groente

Bhiesno Gopal, eigenaar van Gopex International, zegt dat de Corona-crisis voor zijn bedrijf een zware klap is. “We hebben verplichtingen naar de bank toe en onze schulden zijn in Euro’s, vandaar dat we daaraan niet kunnen voldoen. Dat begrijpt niet iedere bank”, merkt Gopal op. De directeur zegt dat dit een overmachtssituatie is en de verliezen lopen op, aangezien niet naar het buitenland geëxporteerd kan worden. “We zijn afhankelijk van de carrier.”

Vrachtkosten duurder

Juist in deze crisistijd zijn ook de vrachtkosten gestegen. Gopal merkt op dat hij al 0.10 dollarcent meer betaalt per kilo. Het bedrijf produceert onder andere kouseband, oker, antroewa, boulanger en pepersoorten. Het is algemeen bekend dat bij aanhoudende prijsstijgingen afnemers die vergelijken met het aanbod van concurrenten uit andere landen.

Momenteel wordt 6 tot 7 ton groente niet geëxporteerd naar het buitenland. Een deel wordt gedoneerd. Het bedrijf doneert al langere tijd aan tehuizen en seniorenburgers. Een ander deel gaat naar leveranciers. Het betekent wel dat er op de markten in Nederland nu ook een tekort aan Surinaamse groente zijn. Een alternatief is om cargovluchten uit te voeren naar Nederland, maar Gopal wijst erop dat die volumes niet gehaald worden. “Zoveel produceren wij niet, en als we dat toch zouden sturen, dan zou er een tekort op de lokale markt ontstaan. Want als we per week 50 ton groenten zouden exporteren, zouden we in Suriname geen groenten eten”, maakt Gopal duidelijk. Het ander punt is of er werkelijk zoveel vraag van Surinaamse groente is op de Nederlandse markt. Bovendien is een charter al duur. Het wordt helemaal duur als je niet van tevoren weet of je de charter gaat kunnen vullen.

Oplossing

De ondernemer ziet de helpende hand van de overheid in deze moeilijke tijden als redmiddel. “Als er wekelijks een charter uitgevoerd kan worden, waarbij ook het goederenvervoer aan bod komt, zoals de pakketten die naar Nederland moeten, dan zitten we alvast goed.” Gopal zegt dat zo een toestel dan ook de pakketten vanuit Nederland op de terugweg kan meenemen. De exporteur denkt hierbij niet alleen aan zichzelf, want hij wijst ook op de vele andere landbouwers die hun groente willen verkopen. Bij het mogelijk maken van zo een chartervlucht ziet Gopal dan ook kansen, waarbij de overheid een deel van de kosten op zich neemt. “Onze verplichtingen in euro’s gaan gewoon door en het is belangrijk dat er daarvoor een oplossing komt”, aldus Gopal. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: