Inheemse rechten worden niet erkend

Sedert de onafhankelijkheid zijn inheemsen buiten de grondwet van Suriname gelaten. Zij zijn niet betrokken geworden en zonder instemming is oordeel over hun geveld. De Inheemsen voelen zich gediscrimineerd.  Dit stelt de Amazone Partij Suriname.

Inheemsen hebben vanaf de periode voor de onafhankelijkheid altijd strijd gevoerd voor hun rechten. Het Kalina & Lokonovonnis is in 2015 tegen de regering van Suriname door het internationaal gerechtshof uitgesproken. Echter is het nooit uitgevoerd. Ondanks alle leed en protesten, nationaal als internationaal van de inheemsen, hebben alle regeringen zonder medegevoel tot heden haar recht niet erkend.  Het gevolg is dat inheemsen economisch de meest kwetsbare groep is in onze samenleving. Dit is te wijten aan het niet erkennen van de inheemse rechten.

Suriname  is gebonden aan internationale regelgeving via de diverse internationale organisaties zoals de VN en de ILO. Het is de keiharde waarheid dat inheemsen niet op de agenda van economische  groei zijn ingeroosterd. Politieke partijen hebben inheemsen steeds als stemvee gebruikt. Inheemsen in het parlement hebben een dikke onvoldoende gescoord in de uitvoering van onze inheemse rechten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: