Nederland: “Maximum aantal ic-bedden bereikt”

De maximale capaciteit aan ic-bedden in Nederland is bereikt, blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Op dit moment liggen 1108 coronapatiënten op de intensive care, terwijl er in Nederland officieel rond de 1100 bedden beschikbaar zijn.

Dit aantal wordt momenteel razendsnel opgeschaald, naar eind deze week bij elkaar 2400 bedden: 1900 voor coronapatiënten en 500 bedden voor overige klachten. De snelle opschaling is nodig omdat er de laatste dagen elke dag meer dan honderd mensen met corona worden opgenomen.

Veel meer dan 2400 ic-patiënten kunnen niet worden opgenomen, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Maar hij verwacht half april al 2500 bedden nodig te hebben, in tegenstelling tot wat het RIVM eerder berekende. Als het aantal patiënten daarna doorstijgt, ontstaat een crisissituatie.

‘Als blijkt dat dat de grens is, dan gaan we in die zwarte periode aankomen’, zei Gommers gisteren in Nieuwsuur. ‘We gaan eerst bekijken hoeveel rek er nog is, maar ergens zit die grens en als je daarover heen gaat, dan zal je met elkaar keuzes moeten maken over welke patiënten nog behandeld worden.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: