Minimaal 1,5 meter afstand bij kleine en middelgrote supermarkten problematisch

Ook in Suriname is de samenleving erop gewezen om minimaal 1,5 meter afstand in acht te nemen bij het doen van boodschappen. Bij de luxe supermarkten zoals Choi’s en Tulip lijkt dat geen probleem te vormen, echter ligt dat anders bij de kleine en middelgrote winkels. De trend nu is dat vrij veel warenhuizen vroeg sluiten, meestal vóór 19:00 uur. In principe is er geen overzicht meer welke supermarkten open zijn. Sinds de aankondiging dat het Coronavirus Suriname heeft bereikt op 13 maart, gaan de supermarkten niet meer optimaal open. De kleine en middelgrote winkeliers hebben bij de ingang een guard geplaatst die meestal per keer slechts 5 personen toelaat om naar binnen te gaan. Eenmaal in de winkel tref je meer dan 5 personen aan die de bewustwording over de minimale afstand van 1,5 meter niet lijken te hebben. Er ontstaat bovendien een menigte bij de ingang waar men niet eens een halve meter verwijderd staat van elkaar, laat staan minimaal 1,5 meter. Doordat er normaliter maar 1 guard geplaatst is, is de drukte bij de ingang niet te controleren en worden de Coronaprotocollen niet nageleefd, met alle gevolgen van dien. In Nederland bijvoorbeeld zijn de maatregelen verscherpt; klanten worden op de bon geslingerd (€181) als zij de aangegeven afstand negeren, ook een winkelverbod van een jaar kan opgelegd worden. In Suriname zijn er vooralsnog geen sancties opgelegd. Dit hoeft niet zover te komen als de winkeliers en de openingstijden van de winkels bekend zijn en voor zowel binnen als buiten de winkels voor guards wordt gezorgd die erop toezien dat de burgers de minimale afstand van 1,5 meter naleven.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: