Roy Bhikharie: “Valutawet is legaal maar niet legitiem”

Roy Bhikharie

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is weliswaar legaal, maar het is niet legitiem. Dit concludeert Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), in gesprek met Dagblad Suriname. Wanneer een wet legitiem is, heeft het een brede draagvlak, wat niet het geval is bij de Valutawet. “Legitiem betekent dat elke wet het nationaal belang moet behartigen. Het moet maatschappelijk gedragen zijn. De bedoeling is niet om zomaar wetten te maken; het moet het belang van de samenleving dienen anders is het machtsvertoon en machtsmisbruik”, accentueert Bhikharie. Hij onderstreept dat meerderheidsdictatuur en legitimiteit zich niet met elkaar kunnen verenigen.

Hij vindt het daarom terecht dat de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) per 27 maart een rechtsproces hebben ingezet tegen de staat betreffende de Valutawet. Hij blijft het herhalen: het Surinaams politiek systeem is een maffiasysteem omdat een kleine groep het lot van de rest van de samenleving bepaald en dat komt wederom tot uiting bij de Valutawet. “De Valutawet is een symptoom van het maffiasysteem. Geen enkele politieke partij gaat het beter kunnen doen, omdat niemand dit systeem wil veranderen. Je krijgt dan dezelfde maffiafilm te zien, alleen met andere acteurs”, aldus Bhikharie.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: