CPAS ziet monetaire financiering als werkelijke reden voor op hol geslagen koersen

De econoom Anand Biharie, tevens voorzitter van Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS),  geeft aan dat bij de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren er verschillende argumenten worden aangedragen om aan te tonen dat de maatregelen niet zullen helpen om de koers in toom te houden. Een veel gehoord argument is dat de SRD geen dekking heeft. Maar volgens de econoom is een andere oorzaak de reden van de stijgende koers. “We hebben veel SRD’s gedrukt en dit is gratis in handen gekomen van mensen en die rennen naar de weinige beschikbare valuta in de samenleving. En dat is het probleem” stelt Biharie. “Niet het tekort aan valuta, maar de exorbitante hoeveelheden aan SRD’s die in de roulatie zijn gebracht dankzij monetaire financiering. Via nepotisme zijn deze gelden in bepaalde handen gekomen, en die personen rennen naar de cambio”. 

De econoom licht verder toe dat anderzijds bepaalde importeurs en ondernemers ook aan deze situatie  hebben meegewerkt doordat de herkomst van hun gelden niet geheel duidelijk is. “Daarom wordt gezegd dat 60 procent van de exporten geprobeerd wordt om binnen te halen. Niet alle importeurs betalen voldoende belastingen waardoor de geldkraan wordt gebruikt om alle uitgaven te dekken” analyseert Biharie. Biharie herhaalt tot slot dat het probleem niet ligt bij de cambiohouders, maar in het persen van extra geld. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: