Reggae artiest Jah Decko lanceert 2 nummers

Hij is nog bekend van zijn laatste single getiteld “Lion”, welke in 2017 uitkwam. “Lion” is het Surinaams Reggea kunstwerk van hem. En zoals deze artiest het zelf zegt, muziek maken is niet aan tijd gebonden. Hij werkt met gevoel en hij voelde aan dat dit nu het juiste moment is om 2 prachtige nummers te lanceren. We hebben het over niemand minder dan de talentvolle Reggae artiest Jah Decko.

De twee jongste producties “No Mang Broko” heeft Jah Decko zelf geschreven en het tweede nummer “Yah Mek I Frey” heeft hij in samenwerking  met Ras Mendel neergepend en gezongen. De bekende zangeres Janice van Klaveren levert ook haar bijdrage in dit nummer en wel met de backvocals. “No Man Broko” is een track die gaat over volharding en ondanks alle tegenwerking van niet welwillenden toch vooruit gaan in het leven, want “who Jah bless no man curse”, zijn de woorden van de Reggea zanger. “Yah Mek I Frey” is voornamelijk een ode aan de almachtige God voor de bescherming en zegeningen die Hij ons geeft in het leven. De tracks zijn geproduceerd door Jah Decko en Marvin Nijhove. De drums zijn ingespeeld door Lucky van Asopropo band.

Beide nummers  komen uit onder het collectief Inam Order. Inam staat voor Suriname en Order is een levenswijze en principes uit de levensstijl van Rastafaris. Jah Decko wil graag de roots van  Reggae in leven houden. Inam Order bestaat sinds de oprichting van Inam Records in 2017. Elke Surinaamse Reggae artiest, van wie wij zien dat hij of zij die order houdt en talent heeft, kan ooit op een productie van Inam Records komen”, geeft Jah Decko aan. Het doel van deze order is om de realistische boodschappen te verwerken in roots Rock Reggae en Surinaams talig gezongen nummers de wereld in te sturen.

Jah Decko oftewel Darl Douglas zoals hij in werkelijkheid heet, beweegt zich al vanaf kleins af aan tussen Suriname, zijn geboorteland en Nederland, het land waar hij opgroeide.  Decko was zijn bijnaam toen hij jong was, totdat hij besloot Jah ervoor te zetten. Thuis werd hij geconfronteerd met muziek en maakte het zich eigen. Langzaam werd zijn passie zijn hobby en ontwikkelde hij zich verder tot een professional. Als creatieve songwriter schrijft hij over alledaagse gebeurtenissen en maatschappijkritische teksten. Als producent van modern roots Reggae biedt hij artiesten een platform. Op zijn lijst als Reggae liefhebber heeft Jah Decko veel favoriete artiesten, eigenlijk teveel om op te noemen. Hij luistert graag naar songs van Reggae tot Hiphop , R&B en Soul artiesten zoals  Bob Marley,  Otis Redding,  Tupac Shakur en Papa Touwtje.

Zoals alle nummers die tegenwoordig uitkomen met een videoclip, heeft Jah Decko ook een videoclip opgenomen met de producties en wel in onze mooie binnenland. Rastafari is een met zichzelf en de natuur. Vandaar dat het binnenland de juiste weerspiegeling geeft van hoe wij de Surinaamse natuur waarderen en promoten. Aan het begin van de clip komt het hoofd van de Stichting Rastafari Makandra, Kwame Marengo aan het woord. In het Sranan spreekt hij een psalm uit, terwijl hij de Apintie Drum magisch bespeelt. “Wij hopen de fans een kijkje te laten nemen in onze manier van muziek maken. We weten dat Reggae oorspronkelijk uit Jamaica komt, maar net als hoe elke donkere persoon oorspronkelijk uit Afrika komt en uiteindelijk over de hele wereld verspreid is, is Reggae muziek voor ons de enige muziek waar je kan praten over maatschappij kritische issues. Hiphop roept een uitdagende firi op. Kaboela een firi fu bonk wan dame wreed tap a dansvloer. Reggae laat je nadenken over het leven. Music is life. Het maakt het leven aangenamer en in slechte tijden kan de juiste tune je kracht geven”, gelooft Jah Decko.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: