Medische voorziening illegale vreemdelingen een kopzorg

Cubanen in Suriname drijven handel in de Jodenbreemall voorheen CKC: “De handel is aan het kelderen. De valutarestricties doet ons de das om. Het Coronavis is een doodvonnis.”

De medische zorg van in Suriname vertoevende Cubanen, Venezolanen, Santo Dominicanen, Brazilianen en andere niet gedocumenteerde maakt, sinds de uitbraak van het Coronavirus hun verblijf in Suriname nog moeilijker dan het al was. Het gaat om duizenden personen. “Ik ben niet ziek, maar de dodelijke ziektedreiging maakt mij onzeker en angstig.  Wat moet het van mij worden? Vanwege het gevaar zijn ik en mijn landgenoten in onze beweging beperkt. Door de dollarcrisis kwam er eerst minder geld binnen. Door het Coronavirus is dat als het ware komen weg te vallen. Ik zit nu al een week zonder inkomen. Ik dreig honger te lijden. Ik hoop dat er gauw een ommekeer komt”, aldus een Cubaanse bouwvakker.

Braziliaanse geldschieters

“Ik schiet voor aan goudzoekers, reizende ondernemers, prostituees en andere Brazilianen die in Suriname geen bronnen hebben waar zij terecht kunnen voor financiering of een lening. Door de dollarcrisis zijn vooral de sekswerkers getroffen. De klandizie werd minder. Bij mij waren zij terecht, als zij onverwachte uitgaven hadden of door ziekte zonder inkomen kwamen te zitten waardoor zij hun dagelijkse kosten niet kunnen dekken. Sinds het Coronavirus de kop heeft opgestoken, zit dit volk behoorlijk in de knoop. De inkomsten zijn van de een op de andere dag weggevallen”, aldus een Braziliaanse geldschieter die al jaren goed boert in Suriname en nu huilt vanwege de malaise.

Volksgezondheid

“In Suriname is vrijwel geen enkele Braziliaan verzekerd. De gezondheidskosten en andere schade worden uit eigen zak betaald”, jammert een getroffen goudzoeker, wiens wederhelft een gecompliceerde zwangerschap meemaakt. “Alhoewel de wet bepaalt dat de basiszorg van het SZF geldt voor zowel burgers als ingezetenen, vraag ik mij af hoe wij dit netjes gaan oplossen?”, merkt een huisarts op. “Ik neem aan dat het hier gaat om vreemdelingen, die legaal in het land vertoeven. Het is publiek geheim dat het overgrote deel van de vreemdelingen zich illegaal in Suriname bevinden. Zal voor hun de humanitaire regel, dat iedereen in aanmerking komt, gelden?”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: