Seniorenburgers en het Coronavirus

Seniorenburgers, ondergebracht in het tehuis voor bejaarden op het complex van het bedevaartsoord aan de Henry Fernandesweg, meer bekend als Weg naar Zee, hebben te kennen gegeven dat zij het moeilijk hebben. “Ons leed is zwaar”, aldus Savitrie Mohabier (68). Ik leef van mijn AOV. Een groot deel daarvan wordt uitgegeven aan huishuur. Wat overblijft, is bij lange na niet voldoende voor voeding, laat staan voor andere behoeften.”

Rijst met sardien

“Gisteren en vandaag hebben mijn zoon en ik tomaten sardien met rijst gegeten. Mijn jongen had een blikje van SRD 5 gekocht. Daar hebben wij 2 dagen van gegeten. Ik weet nog niet wat ik morgen ga koken. Meestal eet ik geen rijst, ik ben suikerpatiënt die het vooral van brood moet hebben. Maar daar is nu moeilijk aan te komen, want de winkels zijn gesloten,”  zegt zei.

Coronavirus komt bij kijken

“Nu worden wij op de koop toe overvallen door het Coronavirus. Gelukkig hebben wij die hier wonen weinig contact met de buitenwereld. Wij verlaten het oord zelden. Daardoor lopen wij minder besmettingsgevaar. Niet dat wij helemaal beschermd en veilig zijn, want de ziekte kruipt overal heen, heeft men ons op het hart gedrukt.”

Leven in armoede

“Wij leven hier in armoede. De meesten van ons leven van de AOV. Wij missen vanwege de situatie waarin wij verkeren, regelmatige en gezonde voeding. Vrijwel iedereen in ons tehuis is seniorenburger en lijdt aan één of andere chronische ziekte. Hoge bloedruk, suikerziekte en andere kwalen houden ons onder druk”, zeg mevrouw Mohan-Jawahier.

De weduwe Rampiare Mangal (80) is slecht ter been en is onder behandeling van chirurg Nannan Panday. Hij heeft mij misschien niet opgegeven, maar ik ben voorbereid dat mijn leven haar einde nadert. Ik voel mij niet ongelukkig. Ja, ik rook. Dat doe ik al langer dan 60 jaar. Waarom zou ik nu gedurende mijn laatste levensdagen ermee stoppen? Ik ben op de hoogte van het Coronavirus. Er zijn hier maatregelen getroffen om besmetting te voorkomen. Ik loop minder gevaar dan anderen. Ik kom het huis niet uit. Ik krijg wel bezoek van mijn verzorgers en buren. Die moeten hun handen wassen in water vermengd met Dettol.”

Dankbaar

De bejaarden zeggen dankbaar te zijn dat zij tenminste redelijk onderdak hebben gevonden op het complex van het bedevaartsoord te Weg naar Zee, waar er een deel is ingericht als bejaardentehuis en voor de opvang van behoeftigen.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: