Radjoe Bhikharie: ‘Het riekt naar fraude en corruptie’

Radjoe Bhikharie

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), ondersteunt de oproep van DOE-parlementariër Carl Breeveld, waarin het assembleelid de regering geroepen heeft om verantwoording af te leggen over wat er precies gebeurd is met de USD 4 miljoen, die uit de Petrocaribe deal is binnengehaald. Volgens de parlementariër is de verantwoording over dit geld nodig, omdat er een andere tranche van 30.000 ton padie komt, waarbij weer extra USD 6 miljoen beschikbaar zal worden gesteld. “Het riekt naar fraude en corruptie. Waarschijnlijk is het gaan verdampen in de zakken van sommige mensen”, zegt Bhikharie aan Dagblad Suriname. Het geld is volgens de BSP-voorzitter bestemd voor het oplossen van problemen binnen de rijstsector waar de boeren al geruime tijd een noodlijdend bestaan hebben. Als voorbeeld neemt hij de rijstboeren van de middenstandspolder die de afgelopen tijden steeds waterproblemen hebben gehad. Met een sluisdeur die nu kapot is, betekent dat volgens hem dat heel veel zoutwater de rijstarealen is binnengestroomd. “Het resultaat is een verloren rijstinzaai”, stelt Bhikharie. Hij benadrukt dat er aanwijzingen zijn dat de middelen niet bij de Staat zijn terechtgekomen. “Dus je hebt 1 persoon die de rijst exporteert naar Venezuela en daartussen heb je dan een heleboel tussenexporteurs met als hoofdcoördinator Ramon Abrahams. Wanneer vandaag een zak rijst zo duur kost en verhoogd is geworden, dan moet men niet denken dat het komt omdat de boeren dat hebben gewild. Het is geen prijs die de boeren hebben vastgelegd, maar een prijs die door de handel is vastgesteld. Mensen maken verliezen, waardoor ze minder kunnen inzaaien en oogsten. Wanneer wij dan horen dat die middelen niet op de juiste plaats zijn terechtkomen, dan brengt dit wrevel met zich mee”, aldus Bhikharie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: