Santokhi: ‘Voorlopig geen gegronde reden om de verkiezingen uit te stellen’

Campagne-activiteiten VHP opgeschort

Aangezien er voor nu maar één bevestigd geval van Coronavirus-besmetting in Suriname is en tientallen personen uit voorzorgsmaatregelen in quarantaine zijn geplaatst, ziet Chan Santokhi, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), voorlopig nog geen gegronde reden waarom de verkiezingen van 25 mei 2020 zouden moeten worden uitgesteld. “Voor de partij blijft de volksgezondheid prioriteit en de dreiging van het Coronavirus blijft zorgen baren. Mochten de verkiezingsautoriteiten een voorstel doen tot uitstel, dan zal dat tegen de dan geldende achtergrond worden bestudeerd”, zegt de VHP-leider aan Dagblad Suriname. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zei dinsdag op een persconferentie dat er vooralsnog geen redenen zijn op de verkiezingen uit te stellen, gelet op maatregelen die het ministerie heeft getroffen. Echter, door deze maatregelen liggen activiteiten van veel politieke partijen stil of moesten die worden aangepast. De VHP heeft haar campagne-activiteiten opgeschort, teneinde mogelijke besmetting te voorkomen en ook andere partijen hebben dat gedaan. Volgens Santokhi hebben in andere landen met veel meer ziektegevallen de verkiezingen en voorverkiezingen tot nu toe veelal wel voortgang gevonden; soms in iets aangepaste vorm. Zijn partij zal de situatie echter samen met haar medische deskundigen blijven monitoren.

‘Suriname is nog niet in lock-down’

Santokhi, die ook parlementariër is, zegt dat de situatie in het land vanwege het Coronavirus inderdaad heel anders is nu dan een maand geleden. “Maatregelen in verband met de volksgezondheid zijn thans prioriteit, zodat wij het Coronavirus zoveel als mogelijk indammen en verspreiding voorkomen. Wij verwachten van de regering dan ook dat zij er alles aan doen om de bevolking te beschermen tegen het Coronavirus. We zien inmiddels dat vele landen hun grenzen hebben gesloten. In andere landen is zelfs de noodtoestand afgekondigd en het hele land op lock-down gezet. Dat betekent dat veel economische, educatieve, sociale, culturele en sportactiviteiten zijn stilgelegd. Suriname is nog niet in lock-down, ofschoon uit voorzorg de scholen eerder vakantie hebben gekregen, vliegverkeer is beperkt en evenementen zijn afgelast. Veel bedrijven en andere organisaties hebben zelf maatregelen getroffen”, aldus Santokhi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: