Dennis Lapar: “Ook in Nederland is het leven niet makkelijk”

Het personeelstekort in Nederland, voor wat betreft de bouw-, onderwijs- en gezondheidssector, wordt door veel Surinamers beschouwd als een kans voor een beter leven. In Suriname wordt het namelijk van kwaad tot erger met de valutaschaarste, inflatie, devaluatie en het wanbeleid van de NDP. Is het echter vanzelfsprekend dat welvaart gegarandeerd is in Nederland? Dennis Lapar, directeur van Stichting Finance Suriname, heeft daar een gedetailleerd antwoord op. In gesprek met Dagblad Suriname vertelt hij de keerzijde van de medaille. Lapar is jarenlang bezig geweest om vanuit Nederland wonen, werken en ondernemen in Suriname te promoten.

“De mensen in Suriname worden inderdaad uitgelokt door intermediaire bedrijven om te wonen en werken in Nederland. Ik heb een boodschap voor hen: ook in Nederland is het leven niet makkelijk”, accentueert Lapar. Hij attendeert erop dat de kosten voor levensonderhoud in Nederland enorm zijn. Aan een middelmatige woonruimte hangt al gauw een prijskaartje van boven de €1.000. Daarnaast komen er diverse belastingen (huurwaarde belasting, hondenbelasting, waterschapsbelasting, loonbelasting, wegenbelasting enz.) en verzekeringen bij kijken. Het minimaal brutosalaris bedraagt in Nederland overigens €1.600. “De mensen die lang gewoond hebben in Nederland weten hoe hard het leven daar is. Vandaar dat ze graag terug willen komen. Sommigen werken hun leven lang en hebben geen cent kunnen sparen. Als je in je eentje zelfstandig wil leven, is het vaak niet te doen.”

Lapar voert aan dat de sectoren waar er een personeelstekort is, het werk geen “pretje” is. Surinamers moeten zich eerst goed bezinnen voordat ze voor Nederland kiezen. Hij voegt daaraan toe dat welvaart wel te bereiken is, mits men bereid is aldoor hard te werken en competenties te ontwikkelen. In vergelijking met vroeger zijn Surinamers thans wat meer geaccepteerd door het ‘witte’ volk. Discriminatie is echter nog steeds een fenomeen, waarmee Surinamers te maken kunnen krijgen. “Natuurlijk wordt er overal gediscrimineerd, ook in Suriname. Je moet je kunnen onderscheiden.” Volgens Lapar speelt armoede niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland. Zo zijn tal van personen afhankelijk van de Voedselbank en bijstandsuitkering. Hij vermeldt tot slot erbij dat door continu hard te werken een comfortabel leven in Nederland wel te creëren is.

KSR

error: Kopiëren mag niet!