“We kunnen altijd terugvallen op trias alcoholica van dronkenschap”

Dagblad Suriname meldde donderdag dat de blaasapparaten van de politie in verschillende ressorten niet geijkt zijn, waardoor blaastesten momenteel niet optimaal afgenomen kunnen worden. Deze situatie bleek het geval in Nickerie bij een aanrijding aan de Fredericiweg, waarbij een automobilist, die een bromfietser dodelijk aanreed, symptomen van dronkenschap vertoonde, maar waarvan afname van de blaastest niet mogelijk was. Dat de blaasapparaten niet geijkt zijn, kan de woordvoerder van de politie, Humprey Naarden, bevestigen noch ontkennen. “Als het zo zou zijn dat de apparaten momenteel niet geijkt zijn, dan kunnen we altijd terugvallen op de trias alcoholica van dronkenschap. Die werkmethode hanteerden we reeds in de periode voordat we beschikten over de blaasapparaten”, zegt Naarden. Bij de trias alcoholica kijkt de politie naar het spraakvermogen, het loopvermogen en de schrijfvaardigheid van de voertuigbestuurders. “We zijn dus niet vleugellam, want deze methode wordt nog toegepast. Op het moment dat de politie een van de symptomen constateert, dan rest de dienstdoende agent geen keus dan om deze bestuurder mee te nemen naar het bureau ter ontnuchtering.” Voor een bloedtest is de politie afhankelijk van de toestemming van de verdachte. Naarden beaamt echter dat de blaastest het werk voor de politie vergemakkelijkt. Een blaastest heeft als voordeel dat het alcoholpromillage van de bestuurders nauwkeurig kan worden vastgesteld. “Maar als we de testen om wat voor reden dan ook nu niet kunnen afnemen, dan is terugvallen op de trias alcoholica-methode altijd mogelijk. De politievoorlichter zegt dat het wel ideaal zou zijn wanneer de apparaten werken.”

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: