Veroorzaker aanrijding met dodelijke afloop krijgt rijbewijs na 13 maanden terug

Boniek Klassie is donderdag door kantonrechter Duncan Nanhoe veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van 3 jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 13 maanden. De veroordeelde krijgt met dit vonnis zijn ingevorderd rijbewijs weer terug in handen. Hij hoeft niet de bak in te gaan. Indien de veroordeelde zich in de proeftijd schuldig maakt aan welk strafbaar feit dan ook, moet hij het voorwaardelijk deel alsnog uitzitten. Op 20 januari 2019 deed zich een aanrijding voor op de Afobakaweg tussen een autobestuurder en de 63-jarige voetganger, Kamesie Saakie, die daarbij het leven liet. In verband met het onderzoek werden gisteren op de zitting 2 getuigen namens de veroordeelde gehoord. Een van de getuigen was coördinator van het bedrijf waar Klassie te werk is gesteld. Volgens deze getuige heeft het bedrijf de totale begrafeniskosten, een bedrag van SRD 15.000, vergoed en verder heeft de familie van Klassie voor voeding en drank gezorgd tijdens de rouwdienst. De tweede getuige was een familielid van de overledene Saakie. Hij verklaarde dat de familie niet helemaal tevreden was. Zij hadden een begroting gemaakt, die in feite veel meer was dan wat zij aangeboden kregen.  

Openbare aanklager Nirmala Maikoe achtte het rijden met een snelheid boven het maximum bewezen. De officier stelde dat er een verkeersbord is aangetroffen, waarop staat aangeduid dat de snelheid ter plaatse maximaal 40 km/u is. De veroordeelde gaf aan dat hij hoger dan 80km/u had gereden. Hij had het slachtoffer plotseling gezien. Hij was wel op zijn rijhelft. De vervolging eiste een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk, een proeftijd van 3 jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 18 maanden. 

Advocaat Harold Belfor betoogde in zijn pleidooi om de eis van de vervolging niet te willen overnemen. De verdachte heeft zijn rijbewijs nodig om zijn werk te kunnen voortzetten. De verdachte gaf toe met een hogere snelheid te hebben gereden dan aangegeven en hij heeft zich daarvoor verontschuldigd. De zaak moest naar de mening van de raadsman van beide kanten worden bekeken. Het slachtoffer was ook in de fout gegaan door de straat over te steken zonder eerst goed uit te kijken. De verdediging verzocht de rechter om de verdachte niet dubbel te willen straffen door zijn rijbewijs langer in te vorderen. Hij kan zijn baan daardoor kwijtraken. De rechter ging mee met het pleidooi van de raadsman en bracht de straf terug naar 12 maanden geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar, en ontzegging van de rijbevoegdheid voor 13 maanden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: