Wel ‘paarse’ pressie op arbeiders bacoven-industrie Nickerie

Dayanand Dwarka, de voorzitter van de Bacoven Arbeidersbond Nickerie (BABN), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het inderdaad op waarheid berust dat er druk op de werknemers van het bacovebedrijf in Nickerie wordt uitgeoefend om naar Paramaribo af te reizen in verband met de Dag van de Revolutie. “De mensen wordt voorgehouden dat anders hun lonen op het spel staan, en uiteraard zullen er mensen zijn die dat niet willen riskeren.” Dwarka zegt dat hij van meet af aan heeft benadrukt dat geen politiek bedreven mag worden met de nood van de arbeiders, maar dat hij er zelf getuige van is dat deze pressie plaatsvindt. Hij heeft de werknemers duidelijk gemaakt dat wie wil gaan, daar geheel vrij in is, maar dat niemand onder druk gezet mag worden. “Dat is walgelijk. Ik adviseer niemand om wel of niet te gaan. Dat staat vast.”

Hij hoort ook de geruchten als zouden deze zaken ook op andere ministeries zich voordoen, maar laat zich daar niet mee in, omdat hij zich met bondszaken moet bezighouden. Hoe dat op Jarikaba zit, weet hij niet, maar wel dat het hele bestuur van de bond bij Jarikaba ‘paars’ gelieerd is en dat de loop van zaken zich dus doet raden, maar verder laat hij zich daar niet over uit. Feit is dat in Nickerie alles op alles gezet wordt om ondanks alles de productie op gang te houden en de export te kunnen doen plaatsvinden, maar het lijkt alsof het twee aparte bedrijven zijn, want dat gebeurt niet op Jarikaba. “Mijn opvatting en visie is een absoluut niet-politieke.”

“De afnemer in Trinidad heeft vanwege de slechte kwaliteit van de bacoven van Jarikaba al aangegeven voorlopig deze niet te willen, en dat veroorzaakt een extra druk op Nickerie. In deze situatie is elk inkomen broodnodig voor de voortgang van het bedrijf”, laat Dwarka ook optekenen. “We hebben de hele week gewerkt en doen alles dat we kunnen. Voor de rest moet zo snel mogelijk ingegrepen worden voor de continuïteit, maar vanuit Jarikaba komen minder prettige berichten en dat werkt erg demotiverend.” Dwarka geeft aan dat de toezeggingen in DNA en door de regering best hard zijn dat de lonen worden uitbetaald en dat aan zaken gewerkt zal worden. “Als we de regering mogen geloven”, aldus Dwarka.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: