Dew Sharman: “SZF is altijd een wanbetaler en onbetrouwbare partner geweest”

Dew Sharman

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft wederom aan de alarmbel getrokken naar aanleiding van het uitblijven van de overeengekomen afspraken met de grootste zorgverzekeraar, het Staatsziekenfonds (SZF). Thans heeft deze verzekeraar een saldo van SRD 300 miljoen opgebouwd dat nog betaald moet worden aan de lokale ziekenhuizen voor de geleverde diensten. VMS typeert SZF als een onbetrouwbare instantie die gevoed wordt door een onbetrouwbare leiding. De dienstverlening aan SZF-patiënten dreigt daardoor in gevaar te komen indien SZF op dezelfde voet verder gaat. De medicus tevens parlementariër Dew Sharman (VHP) is van mening dat SZF altijd een wanbetaler en onbetrouwbare partner is geweest.

“Als je een contract aangaat dan moet je je aan je woord kunnen houden. Wat we zien, is dat SZF in de afgelopen periode vrijwel met alle dienstverleners (VMS, huisartsen, Vereniging van Apothekers enz.) op gespannen voet heeft geleefd. Het ligt niet aan de dienstverlener maar aan de leiding van SZF”, accentueert Sharman. Hij vindt het terecht dat SZF het imago van een onbetrouwbare instantie heeft gekregen. Hij verduidelijkt dat niet alleen VMS, maar een ieder die een samenwerking heeft met SZF problemen ondervindt. Wat Sharman het meest verbaast, is dat SZF ook geen inspanning toont om met de dienstverleners om de tafel te zitten en een middenweg te zoeken.

Naar zeggen van de parlementariër zijn circa 400.000 personen verzekerd bij SZF. “Wanneer partijen uiteindelijk niet door één deur kunnen, wil dat zeggen dat de dienstverlening onder druk zal komen te staan en dat de samenleving daarvan de dupe zal worden.” Hij voert aan dat ondanks dit groot gevaar, SZF doorgaat met het schofferen van de dienstverleners door te laten zien dat SZF geen geld heeft voor de dienstverleners, maar wel geld overheeft voor zaken die niet behoren tot de core business van SZF, zoals het opzetten van huisartsenposten (HAP’s). “Terwijl ze niet uitbetaald worden, zie je dat het geld ook aan het ontwaarden is. We hopen dat de artsen, VMS en SZF snel tot een vergelijk kunnen komen om verdere problemen te voorkomen”, aldus Sharman.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: