Gewoon gesmeten tegen de muur

Hoewel  foam-bakjes vanaf november vorig jaar zijn verboden te importeren, te verhandelen en te produceren  ter bescherming van de gezondheid van de bevolking, is dit nog niet bij iedereen doorgedrongen.  De overheid heeft via het ministerie van Handel en Industrie deze stap genomen. Het zal nog een tijd duren voordat mensen ook vanuit zichzelf niet meer bereid zullen zijn om foam-bakken te gebruiken. De wettelijke voorziening vanuit de overheid is blijkbaar nog onvoldoende ondanks dat ook importeurs en lokale producenten al geruime tijd hierop hebben ingespeeld. Momenteel zijn er voldoende alternatieve producten voor de horecasector die milieuvriendelijk  zijn. Toch zijn er mensen die hardnekkig vasthouden aan oude gewoonten. Midden in het centrum van Paramaribo hing gisteren nog een foam-bak gesmeten tegen een muur van een terrein. Vol met water, in een tijd dat wordt gestreden om de dengue mug terug te dringen.

Glenn Ramdjan, directeur van Stichting Suresur om een reactie gevraagd, zegt dat er meer bewustwordingscampagnes vanuit de overheid nodig zijn. Ramdjan vraagt zich achteraf ook af of de launch van het terugdringen van het gebruik van foambakken niet samen met het ministerie van Volksgezondheid had moeten plaatsvinden. “Want het gaat om de gezondheid van de mensen”, laat hij weten. Hij wijst er tevens op dat aan de opvoeding van de burger het nodige schort. Ook zou volgens Ramdjan aan betere wetgeving aan het schoonhouden van de woonomgeving moeten worden gewerkt. Ramdjan besluit door over de schutting te kijken bij Polen. “Ik was vorig jaar in Warschau en daar hebben ze op straat geen vuilnistonnen, maar nergens op straat kon ik zwerfvuil zien, niet eens een sigarettenpeukje”, aldus de Suresur directeur.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: