Plein trekt duizenden demonstranten

Duizenden mensen gaven maandag gehoor aan de oproep van Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet om naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan om hun onvrede te tonen over het gevoerde wanbeleid door de huidige regering. Verschillende bedrijven en organisaties hebben daarbij hun medewerking verleend door het personeel in de gelegenheid te stellen om deel te nemen aan de protestactie. Een gelegenheid, waarvan veel personeelsleden dankbaar gebruik hebben gemaakt, want nog niet voor iedere medewerker is deelnemen aan een protestactie een vanzelfsprekendheid.

Een winkelmedewerkster van een supermarkt beklaagde zich erover dat ze naar het plein wilde, maar dat de eigenaar haar had toegebeten dat ze dan niet betaald zou worden. “No work no pay”, jammerde de vrouw met een teleurgestelde gezichtsuitdrukking. Reikhalzend keek ze in de richting van het plein. Dat gevoel van onderdrukking hadden de mensen op het plein niet. Hoewel een deelneemster van de actie zei dat ze van haar vakbond geen groen licht had om deel te nemen aan de actie, was ze bereid om naar het plein te gaan om haar onvrede te uiten, ongeacht de consequenties. “Want zo kan het niet doorgaan, genoeg is genoeg. We voelen het in onze zakken”, reageerde de vrouw. Jongeren en ouderen hadden min of meer dezelfde reactie.

Een vrouw van middelbare leeftijd vond het beleid op alle fronten slecht. “Alles gaat fout.” Net als vele andere bezorgde burgers wees ze op de prijsstijgingen in de winkels. Een andere vrouw merkte op dat “mensen zich niet langer moeten laten brainwashen”. Ze legt uit dat ze daarmee bedoelt dat wanneer iets niet goed gaat, men niet moet zeggen dat het goed gaat. Verschillende studenten van de universiteit toonden via borden hun ontevredenheid. “Koers omlaag” stond op een van de borden. Een student zei luid en duidelijk dat hij niet tevreden is. Opvallend was dat het publiek erg rustig en verbaal heel goed uitlegde wat hen dwarszit. De pijn zit bij velen in de beloften die niet zijn waargemaakt en het  gemak waarmee miljoenen financiële middelen zijn verdwenen. De studentengroep van de universiteit zegt tegen de corruptie te zijn die nu welig tiert.

Geslaagde actie

De actie kan zeker als geslaagd worden beschouwd. “Het is een duidelijk signaal dat bij grote delen van de samenleving er ontevredenheid heerst”, is de heersende mening. Een topondernemer zegt aanwezig te zijn, omdat zijn zaak ook de dupe is van de koersschommelingen, terwijl iets verderop een vrouw het opneemt voor de alleenstaande moeders. De vrouw voelt mee met deze groep en vraagt zich af hoe deze moeders rondkomen aan het eind van de maand. De mensen trotseerden de felle zon, sommigen zich dekkend onder hun paraplu, anderen zochten bescherming onder de tamarindebomen rondom het plein.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: