Gajadien: ‘President is een bangerik. A mang e dok!’

Asisikumar Gajadien

Het feit dat president Desi Bouterse afgelopen dinsdag de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), waarin de gestolen USD 100 miljoen bij de Centrale Bank van Suriname hoofdonderwerp was, heeft vermeden en vandaag ineens de samenleving middels een persconferentie zal proberen gerust te stellen over de financieel-economische perikelen van de overheid, is volgens VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien slechts een afleidingsmanoeuvre. “De president is een bangerik, want hij vermijdt bewust het huis van het volk om nu een eenzijdig verhaal aan de pers te vertellen. A mang e dok! Die hele persconferentie is een afleidingsmanoeuvre met een a-no-mie-verhaal waar hij de schuld op iemand anders zijn schouders zal proberen te schuiven. Dit, terwijl de grootste zondaar in deze de president zelf is”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. Volgens de VHP’er is er een duidelijk scenario opgezet door het staatshoofd. Dat startte met het sturen van Financiënminister Gillmore Hoefdraad afgelopen dinsdag naar het parlement, alwaar de bewindsman volgens Gajadien alleen maar leugens heeft verkondigd en informatie heeft achtergehouden.  “Hoefdraad mocht de vragen helemaal niet beantwoorden, omdat hij deelgenoot is van dit grootste monetaire schandaal en boeverij in Suriname. Hij is tevens ook mededader en verdachte”, aldus Gajadien.

Zaak Van Trikt moet niet in doofpot belanden

De aanhouding van Robert van Trikt, ex-governor van de CBvS, moet volgens Gajadien goed worden afgehandeld en uiteindelijk niet in een doofpot belanden. De ervaring leert dat directeuren en hooggeplaatste functionarissen niet lang aangehouden blijven. “Het moet niet zo zijn dat Bouterse, Hoefdraad en de andere daders vrijuit komen en alleen Van Trikt wordt opgeofferd. Alle mensen die geroofd hebben, dienen opgepakt te worden. Wij moeten uiteindelijk ook weten wat er precies met die middelen is gebeurd”, aldus de VHP’er. Sinds bekend werd dat USD 100 miljoen van de kasreservemiddelen die de banken bij de Centrale Bank van Suriname hadden gezet ontbreekt, is er veel heisa ontstaan in de samenleving. Op een bijeenkomst te Altona in Dijkveld gaf vicepresident Ashwin Adhin toe dat er rekeningen zijn betaald met het geld, waaronder voor basisgoederen. Hij zei ook dat de kasreservemiddelen er waren om gebruikt te worden. De bankiersvereniging heeft daarop gezegd dat de middelen opzettelijk zijn misbruikt. Deze uitspraken hebben de geloofwaardigheid in de regering helemaal verminderd.

Verzoek om geen uitspraken te doen over verlagen wisselkoers

De VHP’er verzoekt het staatshoofd om vooral geen uitspraken te doen over het verlagen van de valutawisselkoersen. “Die dollarkoers ligt al rond de SRD 10. Elke keer wanneer de president zegt dat hij die koers omlaag zal brengen, springt het juist omhoog. Een koers van SRD 15 of SRD 20 hebben wij dus niet nodig”, aldus de politicus.

Hoefdraad moest niet naar buitenland

Gajadien voert aan dat het staatshoofd het helemaal niet meent met het volk aangezien hij ook deelgenoot is van het hele scenario rondom het gebruik van de kasreserve- en depositomiddelen van de lokale banken. “Indien hij het wel meende, had hij minister Hoefdraad wel achtergehouden in het land”, stelt de VHP’er. De bewindsman vertoeft momenteel in Barbados waar hij gisteren twee concessionele leningen getekend heeft met de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het gaat om Supporting Foreign Investment for Economic Development in Suriname voor US$ 10 miljoen. Dit wordt uitgevoerd via het ministerie van Financiën in een periode van 5 jaar. De tweede lening gaat over Consolidating a Sustainable Energy Sector voor US$ 30 miljoen. Met de uitvoering zijn belast Natuurlijke Hulpbronnen en EBS. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: