Bezorgde burgers dienen petities in bij CBvS en DNA

Op dinsdag 4 februari om 10:00 uur ‘s morgens kwam een groep bezorgde burgers bij elkaar aan de Waterkant tegenover de Centrale Bank van Suriname. Amanda Sheombar stond namens de groep de pers te woord, en hielp samen met anderen twee petities in te dienen, de ene bij de leiding van de Centrale Bank zelf, en de ander bij de leiding van DNA.

Een facebookpagina onder de naam Bondru riep reeds op 2 februari mensen op om de petitie te komen tekenen en te protesteren, en dit initiatief werd daarna door velen gedeeld en ondersteund. Zo was de oproep ook te zien op de facebookpagina’s van Xaviera Jessurun van de Next Generation Movement en die van Angelic del Castilho van DA’91. Ter plekke waren ook veel van de “oude” bekende gezichten te zien van personen, die in het verleden reeds protesten hebben gevoerd, zoals Pakito.

Aan de Waterkant tegenover de CBvS sprak Amanda Sheombar de aanwezigen toe. Ze gaf te kennen dat de actie niet iets was ‘van een politieke kleur of een bepaalde groep, maar gewoon van burgers in Suriname, omdat de laatste gebeurtenis betreffende de “verdwenen US-dollars” de druppel is die de emmer deed overlopen’. “Hoe heeft het kunnen gebeuren, hoe zijn procedures en protocollen omzeild, wat is er met het geld gedaan en wie is daarvoor verantwoordelijk? De corruptie blijft zich herhalen”, sprak Sheombar, “en dat is nu genoeg geweest”.

Het blijkt, geeft zij aan, dat deze misstanden niet iets zijn van de afgelopen dagen of weken, maar dat ze al vele maanden of langer plaatsvinden. Vandaar de oproep aan alle burgers in Suriname om hun stemmen te laten horen en niet langer stil te blijven. Vandaar ook de petities aan de rvc en directie van de CBvS en aan de DNA.

De groep vulde rond 11.30 uur minstens de stoep van de CBvS, en een kleine groep mocht naar binnen om de eerste petitie te overhandigen. Die werd door verantwoordelijken van dat moment bij de Centrale Bank in ontvangst genomen. Daarna liep de gehele groep naar het gebouw van DNA, waar de griffier, Ruth Lucia de Windt, de petitie in ontvangst mocht nemen na een toelichting van Sheombar. Het publiek met bordjes waarop leuzen te lezen waren, zoals “Pe un moni de”, “Handen af van ons geld!” en “Opsluiten de boevenbende” was niet te spreken over de ontstane situatie, en liet ook flink van zich horen.

Ter plekke was ook aanwezig het DNA-lid Chan Santokhi, die de aanwezigen toesprak, dankte voor de ondersteuning en toezegde niets na te laten bij de interpellatie die vandaag plaatsvindt in DNA om de burgerij te beschermen en duidelijkheid te krijgen van de regering over zaken. De pg, zei Santokhi, moet alle ruimte krijgen ook met forensische accountants/deskundigen haar onderzoek te doen, en de schuldigen zelfs achter de tralies te krijgen.

Op de vraag aan Santokhi of zijn opstelling betekende dat de VHP kon garanderen dat ze niet zou samenwerken met de NDP na de verkiezingen van mei 2020, antwoordde Santokhi geen enkele samenwerking met de NDP nodig te hebben, maar een samenwerking met het volk te hebben.

Of dit initiatief nog een vervolg zal krijgen, is vooralsnog niet duidelijk. Toch bleek uit gesprekken die Dagblad Suriname ter plekke had met verschillende burgers, dat de ontevredenheid en verontwaardiging enorm zijn, en dat men liever gisteren dan vandaag iets ziet gebeuren. “We kunnen niet wachten tot mei 2020”, sprak een geëmotioneerde burger, “want ons land is al failliet!”. “Elke dag dat deze regering langer aanzit, wordt alles alleen maar erger! De regering moet opstappen, maar eerst moeten al die boeven opgesloten worden!”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: