President Bouterse blijft weg van spoedvergadering over gestolen dollars

De afwezigheid van president Desi Bouterse gisteren tijdens de spoedinterpellatievergadering in De Nationale Assemblee (DNA) bleek een heikel punt te zijn. Terwijl assembleeleden dringend zaten te wachten op antwoorden rondom de recente perikelen binnen de Centrale Bank van Suriname, waaronder de diefstal van USD 100 miljoen aan valutakasreserves, stelde VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien tijdens een punt van orde dat de oppositie geen genoegen zou nemen met de uitleg van vicepresident Ashwin Adhin, die recent nog voor clown op social media is uitgemaakt voor zijn uitlatingen over de koop van basisgoederen met de gestolen USD 100 miljoen bij de CBvS. Abop-assembleelid Marinus Bee ondersteunde de stelling van Gajadien. Terwijl Bee nog probeerde te uiten dat er 100 miljoen US dollars is gestolen, werd terstond zijn microfoon uitgeschakeld. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hield Bee voor om te letten op de formulering van zijn zinnen. Bee verwees nog naar een ander geval waar enkele jaren terug met staatsgelden feest werd gevierd (geval Alice Amafo), en toen dezelfde NDP-fractie als oppositie in DNA schreeuwde dat er was gestolen. “Dit is veel erger, want er is gestolen. Wij vragen meer tijd om dat onder de aandacht van de regering te brengen en ze ter verantwoording te roepen hier. Wij wensen ook dat de president hier aanwezig moet zijn”, aldus de Abop’er.

Abdoel: “Situatie te ernstig; regering wel goed vertegenwoordigd”

NDP-fractieleider Amzad Abdoel merkte op dat de situatie nu te ernstig is om zaken nu te laten voortsudderen in de maatschappij. Hij ondersteunde het voorstel van de DNA-voorzitter om de vergadering niet aan te houden om alleen op het staatshoofd te wachten, waarvan niet duidelijk is wanneer hij naar het college zou kunnen komen. “De maatschappij verwacht een antwoord, verduidelijking en formele informatie vanuit de zijde van de regering”, stelde Abdoel. Met de aanwezigheid van Financiënminister Gillmore Hoefdraad en voorzitter Kirpalani van de raad van toezicht van de CBvS, was de regering volgens de NDP’er wel goed genoeg vertegenwoordigd.

Hoefdraad vertelt leugens en heeft status van verdachte

VHP-assembleelid Mahinder Jogi merkte op dat er weinig geloof is in de woorden van de minister van Financiën. Hij stelde voor om liever iemand anders van de zijde van de regering aan het woord te laten. “Omdat wij hier geen leugens willen horen”, aldus Jogi. Abop-assembleelid Edward Belfort merkte op dat Hoefdraad nu de status heeft van verdachte sinds enkele burgers een strafrechtelijke klacht tegen hem hebben ingediend bij de procureur-generaal. ‘Hierdoor moet alleen de president conform de grondwet naar ’s landsvergaderzaal komen om verantwoording af te leggen.’ Volgens de parlementsvoorzitter bepaalt de regering wie het woord zal voeren, maar zij deed toch via de live uitzending een beroep op het staatshoofd om toch naar het parlementsgebouw te komen. Uiteindelijk bleef de president toch weg.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: