Bouterse aan nabestaanden: ‘In oorlog gebeuren er incidenten!’

De bij verstek veroordeelde Desi Bouterse in het 8-decemberstrafproces zei gisteren na de zitting van de krijgsraad op het Onafhankelijkheidsplein tegen partijgenoten dat Nederland er alles aan probeert te doen om hem niet meer gekozen te laten worden tot president. Volgens het staatshoofd is het triest wat met de 15 mannen is gebeurd op 8 december 1982, maar benadrukte tegelijk dat er in oorlogstijd ook incidenten plaatsvinden. “In oorlog gebeuren er incidenten. En wij weten dat dit een incident is”, aldus Bouterse tegenover enkele duizenden NDP’ers. Het staatshoofd bedankte de aanwezige personen voor de moeite die zij getoond hebben om lijfelijk aanwezig te zijn en hem om deze moeilijke dag te ondersteunen. Hij wil dat deze 8 decemberkwestie, die hem al jaren achtervolgt, voor eens en altijd tot een einde brengen. weliswaar met een uitspraak in zijn voordeel.

Bouterse spreekt de goed opgekomen menigte toe op het Vlaggenplein. (foto: Ricky Bahadoersingh)

Zogenaamde verdachte Bouterse

De NDP-leider deelde de aanwezigen mee dat er een ‘zogenaamde verdachte Bouterse’ met de haren is gesleept in dit rechtsproces. “Het probleem echter is dat deze zogenaamde verdachte Bouterse tegelijkertijd ook president is van de republiek Suriname.” Enkele NDP’ers schreeuwden tijdens deze uitspraak van Bouterse zelf dat Bouterse ook de oliesjeik is. “Natuurlijk i kan kari wan verdachte kon, ma i no kan kari wan president kon.” Uit respect had hij daarom toen besloten om een brief te schrijven naar de rechterlijke macht, waaronder de president van het Hof van Justitie en de president van de krijgsraad. In dit schrijven deed hij een beroep op de magistraten om als verantwoordelijke mensen in dialoog te gaan aangezien het uiteindelijk toch gaat om Suriname. De president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, zou volgens hem toen schriftelijk hebben laten weten dat zij niet voor onderhoud naar hem zou kunnen komen vanwege het feit dat zij de zittende rechter is die de zaak in behandeling heeft.

Vliegdekschip en zwaarbeveiligde ambassade

De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, zou wel invulling hebben gegeven aan de uitnodiging van het staatshoofd. Aan hem werd door Bouterse voorgehouden dat de presidenten van beide van de drie machten gerespecteerd en beschermd dienen te worden. Gevraagd werd hoe dit probleem kon worden opgelost. Bouterse is blij dat alles ordelijk is verlopen. Hij stelt zijn wenkbrauwen te hebben gefronst toen hij vernam dat er een vliegdekschip buiten onze wateren aan het dobberen was, terwijl de Nederlandse ambassade zwaar beveiligd zou zijn door militairen, omdat de NDP de straten zou overnemen. “NDP no go na strati ete. 25 mei NDP o kon na strati”, stelde hij. Volgens het staatshoofd heeft hij uit veiligheidsoverwegingen voor de leden van de krijgsraad zelf voorgesteld om de zitting op een andere locatie te houden. Uiteindelijk was het de president van het hof die voorstelde om de mensen op het Onafhankelijkheidsplein te houden, enkele personen toe te laten op de openbare zitting en de rest ook tevreden te stellen met een live-uitzending op het plein.

Strafzaak nu opnieuw gestart

Bouterse is nooit tijdens het 8 decemberstrafproces voor de krijgsraad verschenen. Nu, 13 jaren later, werd hij gedwongen dat te doen vanwege het verstekvonnis van 20 jaar. Indien hij niet in de rechtszaal zou verschijnen, zou dit vonnis in kracht van gewijsde gaan. Nu hij in de rechtszaal is verschenen, betekent het volgens de ex-legerleider dat het hele strafproces opnieuw zal aanvangen. Hij is blij dat alle partijen elkaar met alle respect hebben behandeld. De moord en foltering van de 15 tegenstanders van het militair bewind op 8 december 1982 ziet Bouterse als een heel dramatisch moment. “Den sma no sabi a militair cultuur! Den sma no sabi a militaire traditie! Den sma no sabi a militaire operatie! Wi e sari, omdat libisma dede en a no musu gebeur nooit moro.” Hij vraagt zich wel af waarom er toch steeds gesproken wordt over nabestaande van 15 mensen, maar niets wordt gerept over wat er gebeurd is met de honderden personen in het binnenland die levens hebben verloren. Hij verwees naar de Angoela, de Tucajana’s, de soldaten en het geval van Moiwana.

Uitwerking draaiboek Holland

Bouterse stelt in 2002 wel gehoor te hebben gegeven aan het gerechtelijk vooronderzoek om mee te werken aan waarheidsvinding, dialoog en verzoening. Maar toen zag hij dat ‘het land dat dit alles heeft veroorzaakt’, Holland, het land dat een draaiboek maakte om een invasie hier te plegen, de advocaat Gerard Spong in de arm nam.  Volgens het staatshoofd is alles een opgezet plan van Holland, dat het draaiboek heeft opgemaakt. Hij daagde het voormalig moederland uit om met bewijsmateriaal tegen hem te komen. Jammer genoeg werden de archieven juist voor 60 jaren opgesloten. “A heri probleem de dat den mang wan teki a horde disi, zodat Bouterse no kan tron president moro. Wakti pikin so. 25 mei dan a volk e taki. San yu e hati mi ede? San yu e forceer? In oorlog gebeuren er incidenten. En wij weten dat dit een incident is”, aldus Bouterse. Volgens hem zijn er te veel ‘grappenmakers’ die president willen worden, terwijl een paar niet eens het nationaal volkslied goed kennen. Zijn boodschap aan hen is: “Over my dead body!”. Hij reikte een hand uit naar alle Surinamers om alle winsten uit de recente olievondst het beste te benutten.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: