Bouterse maakt eindelijk oogcontact met rechters krijgsraad

Zaak verdaagd naar 31 maart

De behandeling van de strafzaak tegen ex-bevelhebber Desi Bouterse, die verzet heeft aangetekend tegen het 20 jaar vonnis van de krijgsraad voor de Decembermoorden, duurde woensdag slechts enkele minuten. Nadat de verdachte zijn naam door de deurwaarder werd afgeroepen en Bouterse na 13 jaren eindelijk vanuit de beklaagdenbank oog in oog stond met de magistraten, werden hem door krijgsraadpresident Cynthia Valstein-Montnor zijn rechten als verdachte voorgehouden en werd hem meegedeeld dat de samenstelling van de kamer niet dezelfde is als die hem heeft gevonnist, waardoor er geen inhoudelijke behandeling van de zaak kon plaatsvinden. Rechter Rewita Chatterpal was verhinderd. Haar plaats werd ingenomen door rechter Anand Charan. Opvallend genoeg verscheen Bouterse samen met zijn lijfwachten in militair uniform. De zaak is verdaagd naar 31 maart.

Bouterse wordt door een menigte begeleidt naar het gerechtsgebouw. (foto: Aniel Ramkumar)

Verdachte Bouterse niet gefouilleerd

Bouterse is, begeleid door vicepresident Ashwin Adhin, ministers, assembleeleden, NDP-toppers en anderen, aan komen lopen bij het gerechtsgebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat. In de rechtszaal, waar slechts een deel van NDP-toppers vanwege de beperkte ruime de zaak mocht volgen, hebben de aanwezigen zich netjes en rustig gedragen. De eerste rijen waren ook gereserveerd voor de beveiliging, die samen met Bouterse de zittingszaal binnenkwam. Hij is opvallend genoeg niet gefouilleerd zoals het doorgaans gebeurt bij elke verdachte wanneer die het gerechtsgebouw binnenkomt. Publiek en pers zijn wel grondig gescreend, waarbij ook de mobiele telefoons ingeleverd moesten worden.

Essed: ‘Verdachte Bouterse besmeurt nodeloos ambt president’

Toen Bouterse door de rechter naar zijn beroep werd gevraagd, antwoordde hij: “ambtsdrager in de functie van president van de Republiek Suriname”. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, vindt dat veel mensen een fout maken door te denken dat de verdachte Bouterse president is. “De heer Bouterse is geen president. Hij draagt het ambt van president. En hij heeft dat ambt meegesleept vandaag. Dat vind ik op zichzelf te betreuren. Daarmee besmeurt hij nodeloos dat ambt”, zei Essed. De advocaat vindt niet dat de opgekomen massa enige invloed zal hebben op de behandeling van de rechtszaak.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: