Waidoe bekritiseert C-47 en Bousaid

 

William Waidoe tijdens zijn maidenspeech op de NDP-massameeting in Nickerie
William Waidoe tijdens zijn maidenspeech op de NDP-massameeting in Nickerie

‘Bepaalde mensen kunnen over lijken gaan’
Het van de PL naar NDP overgelopen assembleelid, William Waidoe, stoort zich enorm aan personen, die kritiek leveren op het kasreservebeleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de vakbeweging, die met een zogenaamde megafraude de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) in diskrediet wil brengen. “Bepaalde mensen zijn zo gefaald in dit land dat ze over lijken kunnen gaan”, zei de overloper afgelopen zaterdagavond tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Nickerie. Op de vergadering is Waidoe formeel met zijn familie en gezin toegetreden tot de paarse partij. De nieuwbakken NDP’er vindt dat onterecht onrust gecreëerd wordt bij de gemeenschap. Vooral oud-bankier Jim Bousaid werd flink op de korrel genomen voor zijn uitspraken over het valuta kasreservebeleid van governor Robert van Trikt. Waidoe, die procuratiehouder van een bankinstelling was in Nickerie, merkte op dat Bousaid nu ineens zoveel kritiek in de media levert, terwijl hij tijdens zijn periode als directeur van de Hakrinbank geen geluid van zich liet horen. “Toen jij directeur was van een bank wist je niet waar die microfoon was. Geluid no ben de fu ju sten. Nu dat je geen directeur meer bent, je hebt niets meer te verliezen, want alla moni, pensioen, alla sani seti kba fu a bangi, dan yu e rigeri”, benadrukte Waidoe.
C-47 nu stil
Waidoe stelde het vreemd te vinden dat de voorzitter van C-47 (Robby Berenstein…red) nu ineens stil is nadat de vakcentraleleider in het begin behoorlijk veel heisa over de megacorruptie bij de staatsbank heeft gemaakt. “SPSB. We yere a voorzitter fu a bond? Unu no e yere toch. Wanneer wij de informatie niet hebben zijn wij kwetsbaar om slachtoffer te zijn van anderen die het niet menen met dit land. Bepaalde mensen zijn zo gefaald in dit land dat ze over lijken kunnen gaan. Daarom un musu luku bun”, stelde de overloper. Begin april zijn de bewijsstukken, waarover de vakcentrale C-47 beschikte, in alle rust ingediend bij het Openbaar Ministerie. C-47-voorzitter Robby Berenstein zei eerder op een persconferentie dat hij de namen van de verdachte personen in het dossier niet zal bespreken in de media. Daags na deze uitspraken werden enkele stukken op mysterieuze wijze door derden gelekt op social media. Ook de DNA-leden Mahinder Jogi en Carl Breeveld hebben in een brief opheldering gevraagd aan de president.
Stand van zaken SPSB
President Desi Bouterse heeft tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement verklaard dat door de ontstane onzekerheid bij de samenleving omtrent wat zich afspeelt bij de SPSB hij twee concrete acties heeft ondernomen. De president heeft de pg, de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank ingeschakeld. De pg heeft bij het overleg aangegeven dat hij over de authenticiteit van de gepubliceerde documenten geen uitspraak kan doen. Er is toen afgesproken dat twee reeds door de minister van Financiën aangewezen accountantsbureaus zullen starten met het vooronderzoek. De president heeft op hetzelfde moment de topfunctionarissen van de bank gevraagd om verlof op te nemen om zo de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen.
Uitspraken Bousaid
Bousaid zei eerder dat het geen goed moment is om de kasreserve onder beheer te plaatsen van de CBvS, omdat de moederbank technisch al failliet is. Volgens de oud-bankier functioneert de CBvS niet onafhankelijk, zoals dat het geval is in andere landen. De CBvS moet een goede solvabiliteit hebben. Er zijn de laatste vier jaren geen jaarverslagen gepubliceerd. Bousaid heeft eerder ook flink kritiek geleverd op het besluit van de president om Glenn Gersie met ontslag te sturen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: