Jitendra Kalloe: “Alweer loze beloften tijdens NDP-massameeting in Nickerie”

Alweer loze beloften tijdens NDP-massameeting in NickerieIn de optiek van de volksvertegenwoordiger, Jitendra Kalloe (VHP), stond de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) op 15 juni in het district Nickerie wederom in het teken van loze beloften. Zo heeft president Desi Bouterse zelf aangekondigd dat de padieproducenten van dit district op een krediet van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) mogen rekenen met een rentevoet van maximaal 8,5%. Daarnaast is Rabin Parmessar, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), door de president gesommeerd om toe te zien op de vermeerdering van de zaaizaadproductie. Volgens Kalloe zijn dit 2 zaken waar de rijstsector al geruime tijd naar hunkert, echter is hij ondertussen ook ervan overtuigd dat woorden niet automatisch leiden tot daden.
Geen politiek bedrijven met rijstsector
“We weten allemaal dat de verkiezing over 11 maanden voor de deur staat. Men zal dus weer allerlei beloftes maken, zoals dat bij de afgelopen verkiezing is gebeurd. Immers, als de rijstsector een prioriteit van de NDP zou zijn, waarom is deze sector in de afgelopen 9 jaren compleet verwaarloosd?”, accentueert Kalloe in gesprek met Dagblad Suriname. Hij brengt in herinnering dat de lage padieprijzen nog steeds een nijpend issue is voor de padieproducenten, desalniettemin wordt er niet ingegrepen vanuit de overheid. “Ik had verwacht dat de president tenminste in zou gaan op de prijzen van padie, daar er meerdere malen petities zijn aangeboden aan het parlement, maar hierover is er geen woord gerept.”
Waar blijven DDB I en II rijstvariëteiten?
De regering wil de zaaizaadproductie opvoeren. Kalloe voert aan dat dit niet van de ene op de andere dag mogelijk is; zaaizaad heeft namelijk te maken met de veredeling van rijstvariëteiten, welke jaren in beslag kan nemen. Ook speelt kapitaal daar een belangrijke rol. Doordat het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) niet van de nodige financiën wordt voorzien, is de veredeling van rijstvariëteiten niet wat het wezen moet. Kalloe vraagt zich af wat de rijstvariëten DDB I en II ondertussen hebben opgeleverd. Adron heeft in het tweede kwartaal van 2017 2 nieuwe rijstvariëteiten ontdekt, die vernoemd zijn naar de president. “We zien dat de rijstboeren voor ongeveer 70% liever naar de Guyanese rijstvariëten grijpen. LVV heeft niet getracht om daarin een verandering te brengen.”
Renteverzachting door middel van powerplay?
Kalloe heeft eveneens zijn twijfels over de renteverzachtingsmogelijkheden. Aangezien dit 11 maanden voor de verkiezing wordt gelanceerd, vraagt hij zich af wie allemaal in aanmerking zal komen voor deze faciliteit. Überhaupt is bekend dat powerplay het instrument is van de regering; behoort een persoon niet tot eigen partij, wordt er geen faciliteiten aangeboden. Het nationaal gevoel wordt dus vaak aan de laars gelapt. “Waar was de regering toen de rijstboeren aldoor financiële schade gingen lijden? Tot nu toe zijn er niet eens mogelijkheden aangeboden voor het goedkoper aanschaffen van inputmiddelen. En 11 maanden voor de verkiezing wil de president aandacht besteden aan de rijstsector?”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: