Verwaarlozing van monumentale panden

De stoep van het Ministerie van Financiën is maanden geleden kapotgereden. Volgens de inzichten van zij die verantwoordelijk zijn voor monumentenzorg, moet volgens de regels het gebouw in oorspronkelijke staat worden gehouden (foto: Ricky Bahadoersingh)
De stoep van het Ministerie van Financiën is maanden geleden kapotgereden. Volgens de inzichten van zij die verantwoordelijk zijn voor monumentenzorg, moet volgens de regels het gebouw in oorspronkelijke staat worden gehouden (foto: Ricky Bahadoersingh)

De ruïne van Het Zwarten Hof (foto: Ricky Bahadoersingh)
De ruïne van Het Zwarten Hof (foto: Ricky Bahadoersingh)
‘De binnenstad van Paramaribo is met zweet, bloed en tranen door slaven gebouwd. Ston Oso Zwartenhovenbrugstraat 88, op de hoek met de Dr. Sophie Redmondstraat, werd rond 1800 neergezet en staat op de monumentenlijst en de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In verband met Keti Koti 2019 gaan er stemmen op die pleiten voor conservering van het Surinaams erfgoed.
Domeingrond
Volgens de overlevering werd het gebouw ooit gebruikt als rechtsgebouw ‘Het Zwarten Hof’, waar slaven werden berecht. Ook wordt vermoed dat op deze plek slaven werden verhandeld. Het gebouw heeft meerdere eigenaren gekend. Het deed dienst als woonhuis, winkel en fotostudio. Het terrein is nu domeingrond.
Restauratie onmogelijk
Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en de overheid schijnen zich geen raad te weten. Er wordt al tientallen jaren gesproken over de restauratie van Ston Oso. Delen van het gebouw, met name tegels en bakstenen, liggen opgeslagen in bewaarplaatsen. Maar dat restauratie onmogelijk is, blijkt duidelijk. Er kan hoogstens een replica worden neergezet.
Onkunde
‘Totaal afbreken, de bankstenen en tegels bewaren om verwerkt te worden in de eventueel te bouwen replica, lijkt de beste optie. De buurt zal er ook veel beter door ogen’, aldus een ondernemer, die zich ergert aan de onkunde van de autoriteiten.
HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: