“Welke garantie is er dat padiecijfers van minister Parmessar niet fictief zijn?”

Welke garantie is er 1Onlangs presenteerde Rabin Parmessar, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in De Nationale Assemblee (DNA) een cijfermatig overzicht van de rijstsector in de periode van 2000 tot en met 2017. De minister constateert daarbij geen marginale verbeteringen, maar een verdubbeling van de cijfers in de sector; de padieproductie bedroeg in de periode 2000 tot en met 2005 circa 174.034 ton, in de periode van 2006 tot en met 2010 circa 200.121 ton, in de periode van 2011 tot en met 2015 circa 254.753 ton, en in de periode 2016 tot en met 2017 circa 283.754 ton. De minister spreekt van een gestadige groei, ondanks de crisis in Suriname.
De volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) heeft zijn bedenkingen over de rooskleurige cijfers van Parmessar. Aangezien Parmessar ook onderdeel is van het regeerteam van president Desi Bouterse, vraagt Kalloe zich af hoe serieus hij de gepresenteerde cijfers moet nemen. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert Kalloe dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad meerdere malen getracht heeft om de samenleving wijs te maken dat de economie van Suriname de betere kant op gaat. Vaak worden daarbij ook cijfers gehanteerd. “Uiteindelijk kent iedereen de realiteit van Suriname. Moet ik nu een gat in de lucht springen, omdat Parmessar ineens cijfers heeft getoverd? Hoe zijn deze cijfers tot stand gekomen? De rijstboeren weten als geen ander waarmee zij dagelijks moeten dealen: onder andere slecht functionerende waterpompen, slechte wegen in Nickerie, lage padieprijs, geringe faciliteiten vanuit de overheid, hoge inputkosten en onderdrukking vanuit de rijstverwerkers/opkopers. En dit moet dan een groei van de rijstsector voorstellen?”, geeft Kalloe ongezouten zijn mening.
Onlangs heeft de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinannan Oemraw, te kennen gegeven dat de situatie in de rijstsector niet rooskleurig is. Hij heeft ministers op LVV zien komen en gaan, echter heeft geen van hen verbeteringen gerealiseerd. SPBA had zelfs de intentie getoond om een kortgeding aan te spannen tegen LVV vanwege de jarenlange ineffectiviteit van LVV bij het versoepelen van de inzaai- en oogstactiviteiten van de padieproducenten van de Middenstandspolder (MSP) in Nickerie. Kalloe beschikt niet over de exacte padiecijfers per seizoen, maar gezien de noodkreten uit de sector acht hij het onlogisch om geloof te hechten aan de woorden van Parmessar. “Als er werkelijk groei zou zijn in de rijstsector, zouden de rijstboeren niet iedere keer petities aanbieden aan het parlement. Ook zou er geen vergrijzing in de sector optreden; jongeren zien het nut niet meer in om aan landbouw te doen”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: