Rechter houdt comparitie in kortgeding Chinese fabrieksschepen

1Rechter houdt comparitie in kortgeding Chinese fabrieksschepenEr is nog geen vonnis in het kortgeding, dat Ros National Fishery NV, het bedrijf achter de 6 Chinese fabrieksschepen, aanhangig heeft gemaakt tegen de Staat. Dwight Kraag, advocaat van de Staat, zegt op vragen van Dagblad Suriname dat de rechter een comparitie van partijen wilt houden. De magistraat wil duidelijkheid van deskundigen van ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) krijgen op het technisch proces tot het verkrijgen van visvergunningen en deskundigen die betrokken zijn geweest bij de keuring van deze vissersvaartuigen. De zaak is gisteren uitgesteld naar vandaag. De advocaat verwacht vandaag te horen wat het vervolgtraject zal zijn in deze spraakmakende rechtszaak, aangezien er ook een andere rechtszaak loopt van de verschillende vissersorganisaties tegen Ros Nationale Fishery en de Staat Suriname.
Boten voldoen niet aan wettelijke vereisten
De 6 omstreden vistrawlers hadden uiterlijk woensdag 22 mei moeten vertrekken uit Surinaamse wateren. Dit ultimatum was 2 dagen eerder in het parlement bekendgemaakt door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. De Kustwacht, die erop moest toezien dat dit inderdaad gebeurt, valt onder zijn ministerie. Op het laatste moment bleek echter dat Ros National Fishery een kort geding was begonnen tegen de Staat Suriname, met name de ministeries van LVV en Binnenlandse Zaken (Kustwacht). LVV-minister Rabin Parmessar heeft al duidelijk gemaakt dat er geen vergunning is verstrekt aan Ross National Fisheries, omdat de boten niet voldoen aan de wettelijke vereisten. De schepen hebben een motorvermogen van 2000 pk terwijl 500 pk toegestaan is. Enkele dagen terug verklaarde Parmessar dat de regering voor nu alleen in comité-generaal informatie zal verschaffen over de ontwikkelingen in deze rechtszaak.
Geen onomkeerbare maatregelen nemen
De rechter heeft de Kustwacht gevraagd om geen onomkeerbare maatregelen te nemen totdat er een uitspraak is gedaan. De rechter wordt door Ros National Fishery gevraagd om de aanzegging tot verwijdering van de schepen uit de Surinaamse wateren in te trekken. Dit, op straffe van een direct opvorderbare dwangsom van SRD 100.000 voor elke dag of keer dat de Staat weigert dit te doen. De 6 trawlers, bekend als de Fu Yuan Yu-schepen 9808, 9809, 9810, 9811, 9812 en 9823, zijn sinds november vorig jaar in Suriname. Dit, op basis van een toestemmingsbrief die door de toenmalige directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, was verstrekt aan de ondernemer op 13 juli 2017, waarin Ros National Fisheries NV toestemming kreeg voor 16 visvergunningen. Dit gebeurde toen Soeresh Algoe minister was van LVV. Na inspectie is gebleken dat de boten niet voldoen aan de wettelijke voorschriften. De toenmalige minister van LVV, Lekhram Soerdjan, had al duidelijk gemaakt dat hij de wet strikt zou toepassen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: