Benschop over Nationaal Leger: ‘Drape na Desi Bouta wi e stem’

1Nationaal Leger stemt alleen voor BouterseBrunswijk geeft geen ondersteuning aan Belfort

Minister Ronni Benschop van Defensie doet een waarschuwing naar politieke partijen die bezig zijn leden van het Nationaal Leger over te halen. “Als u leden wilt rekruteren uit het leger, doe het op een correcte manier. Want drape na Desi Bouta wi e stem. Iem sabi mi bari yu”, was de boodschap van de bewindsman gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Benschop doelde hiermee op Abop-assembleelid Edward Belfort die eerder heftig kritiek heeft geleverd over de manier waarop de manschappen van het leger door de bewindsman, diens familie en toppers van de NDP worden misbruikt voor privédoeleinden. Degenen die weigeren, worden volgens Belfort opgesloten. De Abop’er stelde deze zaken te weten, omdat hij persoonlijk door de militairen wordt benaderd. “De inzet van het leger is een prerogatief van het bevoegd gezag. Alles daarbuiten ‘wi e sabel’. Interne aangelegenheden van het leger gaan wij hier niet bespreken. Ik neem ze mee en we lossen ze binnen op”, aldus de minister. Benschop vroeg Belfort ‘om mans genoeg te zijn’ en voor de begroting van Defensie te stemmen. “Als hij tegenstemt, stemt hij tegen de militairen. Dat gaat hem niet in dank worden genomen”, aldus Benschop.
Brunswijk ondersteunt Benschop
Belfort kreeg hierin opvallend genoeg geen ondersteuning van zijn fractieleider Ronny Brunswijk. Eerder had Benschop al gesteld dat ook Brunswijk gebruik maakt van militaire bewaking. De Abop-topman stelde tijdens interruptie dat de minister goed werk doet en dat zaken van het leger inderdaad intern moeten worden besproken, omdat daar een ander structuur is. Brunswijk beaamde dat militairen ook worden ingezet op zijn goudvelden.
Militairen politiek gekleurd
VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien vond dat de minister met deze uitspraken bezig was om de militairen politiek te kleuren. “Dat dient gecorrigeerd te worden. Als het verkeerd is, moet hij ook mans genoeg zijn om dat te zeggen”, stelde de VHP’er. Volgens hem zijn er genoeg militairen die goed kunnen nadenken en zeker niet voor de NDP zullen kiezen. Benschop adviseerde Gajadien om snel naar Leonsberg, de residentie van president Bouterse, te rijden op 26 mei 2020. “Als u niet snel rijdt, gaat u weer vijf jaren daar zitten”, aldus de minister. Volgens Gajadien toont zo een antwoord de zwakte aan van de minister.
Belfort: ‘Het leger is van Suriname’
Op het moment dat de bewindsman zijn spreekbeurt hield, was Belfort niet aanwezig in de vergaderzaal. De Abop-parlementariër stelde later in een interruptie dat hij helemaal niet onder de indruk is van de toon waarop de minister de vragen heeft beantwoord. Hij stelde volksvertegenwoordiger te zijn van alle Surinamers. “Als dingen gebeuren binnen het leger en de mensen komen naar mij als parlementariër, moet ik mijn werk kunnen doen. Ik gelei de vragen door”, stelde de Abop’er. Volgens Belfort heeft hij concreet gesteld dat de militairen op goudvelden worden ingezet, er daarvoor US dollars wordt neergeteld, maar dat deze manschappen daar niets van terugzien. Belfort meent geen ruzie te hebben met Benschop, maar de toon waarop de minister heeft gesproken is totaal niet in lijn met het parlementair gebruik. “De minister probeert een sfeer te creëren alsof ik bemoei in het leger. Het leger is van Suriname. Het is een Surinaams leger en het zijn onze kinderen, vrienden en familie die daar zitten”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: