Zichtbare militaire bewaking op scholen

Minowc-minister Lilian Ferrier
Minowc-minister Lilian Ferrier
Dat de scholieren en leerkrachten van de scholen op Latour in vrees zitten, heeft de volle aandacht van onderwijsminister Lillian Ferrier. Vanaf vandaag zullen de scholen in dit gebied voorzien worden van zichtbare militaire bewaking. De bedoeling is dat op kort termijn ook andere scholen mee worden genomen in dit beveiligingsplan. “Ik ben bezig in clustervorm dat door te geven aan de minister van Defensie, zodat ook andere scholen worden meegenomen. Ik begrijp dat de leerkrachten zich onzeker en onprettig voelen”, zei de bewindsvrouw gisteren aan journalisten. Er zal voor nu ook een deskundig team vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) worden ingezet om leerlingen en leerkrachten de nodige begeleiding te geven en meer bewust te maken over dit soort voorvallen. Bewakingsbedrijven die ingehuurd worden door Minowc, zullen ook gevraagd worden om mee te helpen bij de opvoering van de veiligheid.
Volgens de minister wordt er nu een hype gecreëerd nadat deze week leerkrachten werden geconfronteerd met een roofoverval op school. “Het is nog nooit eerder gebeurd dat leerlingen en leerkrachten op school overvallen zijn. Dit is echt iets nieuws”, aldus de minister. Zij wacht op het politioneel onderzoek, omdat het opvallend is dat de daders precies wisten hoe laat de bewaking wel en niet aanwezig is op de scholen.
Ministerie was niet op de hoogte van sluiting scholen
Ferrier benadrukte dat haar ministerie niet op de hoogte was dat de leerkrachten van de St. Ceciliaschool, LBO-Hockeyschool, Mulo-Hockeystraat, O.S. Hockeystraat 1 en 2, OS Mastklimstraat, Mulo Latour 1 en 2, LBO-Latour en HPG-Latour de schooldeuren gisteren gesloten zouden houden om vervolgens een petitie te overhandigen aan De Nationale Assemblee (DNA). Ook zou er miscommunicatie zijn ontstaan in de toezegging, die door de directeur van onderwijs een dag eerder werd gedaan. “Ze zijn niet tevreden, want die meneer heeft zich dan niet aangemeld of die meneer was een beetje bejaard. Daarvan ben ik niet op de hoogte. Nu gaan wij dat oplossen met militairen. We willen dat voor nu de scholen normaal draaien en dat de samenleving weet dat de overheid acties onderneemt”, aldus de minister. Zij heeft gisteren opnieuw een gesprek gehad met de schooldirecteuren
Leerkrachten stellen 4 eisen in petitie
De leerkrachten hebben in hun petitie gevraagd dat autoriteiten er alles aan doen om de veiligheid op kort termijn op de scholen op te voeren. Gevraagd is naar permanente beveiliging van de leerlingen en leerkrachten op en rondom de scholen door middel van gewapende bewaking van 6.00 uur ’s morgens tot 15.00 uur ’s middags, permanente en zichtbare surveillance rondom de scholen, begeleiding van de getraumatiseerde leerkrachten en leerlingen en camerabeveiliging op de verschillende scholen. Benadrukt wordt dat er geen politiek bedreven moet worden met deze zaak. Enkele leraren, die het wachten beu waren op de assembleevoorzitter, vertrokken uit woede eerder vanuit het parlementsgebouw. Medegedeeld werd dat zij vrijdag de schooldeuren ook gesloten zullen houden vanwege de behandeling die zij van de leiding van het parlement hebben gekregen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: