Sham Binda: “Bankiersvereniging gooit eigen integriteit ten grabbel”

Sham Binda
Sham Binda
De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), onder leiding van Eblein Frangie, is akkoord gegaan om de Centrale Bank van Suriname (CBvS) het beheer van een deel van de kasreserve in vreemde valuta toe te vertrouwen. Voor de ondernemer Sham Binda is dit het toppunt. Hij stelt in gesprek met Dagblad Suriname dat de SBV hiermee haar integriteit zelf ten grabbel gooit. “Waarmee is de SBV eigenlijk bezig? Zijn de bankiers bezig om op te komen voor de veiligheid van het toevertrouwde geld van hun cliënten of zijn ze bezig slechts commando’s uit te voeren van anderen?”, vraagt Binda zich af. Hij beweert dat de bankiers zichzelf in de vingers hebben gesneden met de toezegging over het beheer van de valuta kasreserve.
“We weten dat de CBvS veel geld heeft geleend aan de staat. We weten ook hoe solvabel de staat is. En toch scharen de bankiers zich achter de CBvS? Hoe veilig is het kapitaal nog van de rekeninghouders?” Binda accentueert dat de banken onder andere in stand worden gehouden door kapitaal van de rekeninghouders. Het is dus van eminent belang dat de SBV de transparantie en integriteit ernstig neemt om een eventuele bank run te voorkomen. Met de schaarste aan cash USD is de toestand in Suriname behoorlijk gespannen. Met het beheer van de valutakasreserve door CBvS zal dit alleen maar verergeren. “De kasreserve is in feite bedoeld als garantie wanneer banken in liquiditeitsproblemen terechtkomen. Welke garantie blijft er voor rekeninghouders over als CBvS met liquiditeitsproblemen te maken krijgt?” Binda is van mening dat de rekeninghouders zich moeten bundelen om het getij te keren.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: