De Nieuwe Leeuw: “We weten dat het een zware dobber zal worden”

De Nieuwe Leeuw “We weten dat het een zware dobber zal worden”1De Nieuwe Leeuw is al geruime tijd terug gestart met haar activiteiten in het veld. Volgens secretaris Radjoe Bhikharie is de partij allang in beweging binnen de samenleving. De partij heeft haar verkiezingsplan inmiddels ook gepresenteerd.
De partij is momenteel drukdoende haar kernen te heractiveren. “Er waren kernen die in de loop der tijd minder actief waren. Wij bereiden ons voor op de verkiezingen. We weten dat het een zware dobber zal worden. Het zal een moeilijke verkiezing worden, waarbij je niet vooraf kunt voorspellen wat er zal gebeuren. Wij hopen alleen dat de samenleving, na al de ervaringen die zij heeft gehad onder een regering met ene paarse signatuur, een verstandig besluit zal nemen. Wij geven ons in ieder geval op als alternatief”, stelt Bhikharie.
Kernissues
“Een van de langtermijn issues waar de partij zich voor sterk maakt, is dat van klimaatverandering. Wij nemen dit nog niet serieus. Wij staan er niet bij stil wat voor een ramp zich over een 15 tot 20 jaren ons te wachten staat voor de kust. Wij hebben deskundigen aan het werk gezet om te zien hoe wij dit kunnen aanpakken. Sowieso behoort Suriname tot een van de landen in de wereld die het meest bedreigd wordt door zeespiegelstijging. De hele kustvlakte zal weggevaagd zijn. Je moet de mensen uit de kustvlakte verplaatsen. Dat vergt ruimtelijk inzicht”, stelt Bhikharie. Hierop aansluitend stelt hij dat precies hier het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer het recht van zijn bestaan tenietdoet. Het ministerie houdt zich onder elke minister volgens Bhikharie alleen bezig met grondzaken, in plaats van grondzaken en de rest waar zij voor staat (waaronder ruimtelijke ordening). “De indruk wordt gewekt alsof het te ver van ons bed ligt. Wij willen daarom hier veel aandacht aan schenken”, vertelt de secretaris.
Een ander issue waar de partij zich voor sterk zal maken, zijn de dierenrechten. Er moet regelgeving komen voor mensen, die zich schuldig maken aan iedere vorm van dierenmishandeling. “Wij willen Suriname niet zien zoals Suriname nu is. Wij willen Suriname een andere projectie geven”, meent de politicus.
Samenwerken
Bhikharie stelt dat de partij haar plannen openbaar maakt en andere politieke partijen vrijelijk ideeën mogen overnemen. “Mocht het zo zijn dat de samenleving ons de kans niet geeft om regeermacht te krijgen, dan mogen andere partijen dit overnemen”, stelt hij. Pre electoraal samenwerken is sinds kort verboden in Suriname. DNL heeft bij de vorige parlementsverkiezingen in Mega Front, gecombineerd deelgenomen. Samen hebben 6 partijen in deze combinatie zijn in totaal 1,130 stemmen behaald. In andere termen is DNL een kleine politieke partij. Het verbod op pre-electoraal samenwerken, kan men volgens Bhikharie echter op vele manieren ontlopen. “Het kan dat wij onder de paraplu van een bestaande politieke partij gaan. Echter vinden wij dat alle oppositionele politieke partijen moeten samenbundelen. Alleen op die manier kun je de Nationale Democratische Partij (NDP) verslaan. Geen enkele partij zal de meerderheid halen op DNA-niveau. Het gaat bij deze verkiezing om dr- en rr-zetels. Wij nemen gevoeglijk aan dat de presidentsverkiezingen in VVV zullen plaatvinden. Daar zul je dr- en rr-leden moeten hebben. Wanneer de oppositie versplinterd is, lukt het de oppositie niet. Het idee is dus om iedereen bij elkaar te halen, wat echter nog niet helemaal lukt”, aldus Bhikharie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: