Jogi plaatst vraagtekens bij overname distributie Bazokaarten door Sozavo

‘Enige wat Misiekaba interesseert, is meer stemmen voor NDP’

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en zijn collega Antoine Elias van Volksgezondheid niet slechts met een overeenkomst kunnen besluiten dat alle Basiszorgverzekeringskaarten voortaan uitsluitend door het ministerie van Sozavo zullen worden verstrekt. Hij verwijst naar de Wet Basiszorgverzekering, waarbij de uitvoering van deze wet een aangelegenheid is van het ministerie van Volksgezondheid. “Met een overeenkomst denk ik niet dat je de Wet Bazo hebt veranderd. Misiekaba als ex-fractieleider van de NDP moest dit ten minste hebben geweten”, stelt de politicus tegenover Dagblad Suriname. Hij vreest nu dat a la dol Basiszorgverzekeringskaarten zullen worden uitgedeeld om zielen in het binnenland te winnen bij de opkomende verkiezingen. Dit is ook één van de redenen waarom met de aanname van de Wet Basiszorgverzekering afgestapt was van het verstrekken van de geneeskundige hulpkaart door Sozavo, meer bekend als de on- en minvermogenkaarten. “Ik ga hierover zeker nog vragen stellen in het parlement. Men moet niet een potje ervan maken. Het enige wat minister Misiekaba nu interesseert is hoe hij meer stemmen kan halen voor de NDP”, aldus Jogi.
NDP leverde tussen 2000 en 2010 continu kritiek op beleid on- en minvermogenkaarten
De overheveling van de bevoegdheden van SZF naar Sozavo wordt gedaan om zodoende de distributie te verbeteren en om te garanderen dat de binnenlandbewoners niet overgeslagen worden. Jogi stelt dat het hier gaat om een technische discipline waar door tekort aan uitrusting vanuit de zijde van het Staatsziekenfonds (SZF) bepaalde personen niet op tijd in aanmerking konden komen voor een Bazokaart. Jogi herinnert eraan dat het de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) in het parlement was die vanaf 2000 tot en met 2010 continu kritiek heeft geleverd op de on- en min vermogenkaarten van Sozavo. “Men heeft aangegeven dat de Pertjajah Luhur daar bezig was om vriendjespolitiek te bedrijven en mensen, die niet in aanmerking zouden moeten komen, te helpen aan Sozavo-kaarten. Ik zie dus dat met deze poging Misiekaba hetzelfde wil doen. Daarom ga ik hem aan de tand voelen in het parlement. Het interesseert Misiekaba niet of het SZF straks wel of niet in staat zal zijn om de gemaakte kosten te betalen. Wie zijn de mensen die in aanmerking zullen komen? Er is niet eens een armoedegrens vastgesteld. Misiekaba moet niet emotioneel te werk gaan. We hebben regels in dit land. Als men wil gaan naar het oud systeem, dan laten wij de wet dan maar intrekken, de kantoren van Sozavo uitrusten en uiteindelijk ook de armoedegrens bepalen”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: