Deel pompen Wageningen al in werking

LVV-minister Rabin Parmessar hecht veel aandacht aan de watervoorziening middels het pompgemaal Wageningen. Tijdens de begrotingsbehandeling gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) stelde de bewindsman dat wat het pompgemaal van Wageningen betreft, twee pompen vanaf begin mei al in bedrijf zijn. Dat zijn voornamelijk pompen 1 en 3. Een mobiele pomp zal vanaf de eerste week van juni al in bedrijf zijn. “Hierdoor is de watervoorziening voor de boeren in Wageningen en omgeving gegarandeerd”, benadrukte de minister. Voor het komend seizoen zullen twee oude pompen op een bepaald niveau gebracht worden. Hiermee zal de watervoorziening worden gegarandeerd. “Eentje zal eind mei gereed zijn en een andere begin juni, naast de installatie van de mobiele pomp begin juni, dan is voor de volgende inzaai de watervoorziening gegarandeerd. Let wel: het zijn twee machines van meer dan 50 of 60 jaren oud die wij op niveau brengen.” Dit verouderd pompgemaal voorziet, met onderbrekingen door technische mankementen, jaarlijks in twee seizoenen irrigatiewater aan ongeveer 12.500 ha rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district Nickerie. Hij hoopt dat mensen zich houden aan de inzaaiperiode, waardoor er geen problemen meer ontstaan met boeren die buiten deze periode werken. Hiervoor zullen LVV’ers afreizen om alles goed met de boeren af te stemmen. De nieuwe pompen zullen vanaf september operationeel zijn, waarna testen zullen plaatsvinden. De tweede oplevering zal dan in januari 2020 zijn. “Als alles meezit conform onze planning, dan kunnen we vanaf november in een andere fase zitten”, aldus de minister. Ook de Wakaypompen krijgen aandacht van LVV. Omdat dit pompgemaal valt onder Regionale Ontwikkeling, verwacht Parmessar dat zijn collega Edgar Dikan hierop zal ingaan. De assembleeleden Rachied Doekhie en Guilliano Snip zijn voorstander dat Wakay wordt overgeheveld naar LVV.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: