Parmessar: ‘Chinese trawlers vangen geen vis’

1Parmessar ‘Chinese trawlers vangen geen vis’Trawlers moeten uiterlijk woensdag uit Surinaamse wateren

De zes Chinese vistrawlers, die al enkele maanden zonder visvergunning voor de kust van Suriname dobberen, zijn niet functioneel, hebben nooit vis gevangen en ze vangen nu geen vis. Tot deze conclusie komt minister Rabin Parmessar van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV). De bewindsman is gisteren ingegaan op indringende vragen over deze kwestie. “De president zegt op zijn persconferentie: ‘het gaat om een bevriende natie?’ Zijn we kolonie geworden van China? Waarom aarzelt de regering om die trawlers te verwijderen?”, vuurde VHP-parlementarier Mahinder Jogi de vragen af. Zijn fractiegenoot Asiskumar Gajadien benadrukte dat het belachelijk is dat een regering nu al maanden illegale vissersboten niet heeft kunnen verdrijven en steeds met andere verhalen naar buiten komt. Abop-parlementariër Edward Belfort benadrukte dat hij zelf bewijs heeft dat deze trawlers vrij zonder vergunning vissen. Marlon Budike (NPS) stelde dat er nu al problemen voor visserijbedrijven in Commewijne zijn vanwege een schaarste aan vis en garnalen. Parmessar benadrukte dat een bevriende natie als China niet met de haren erbij moet worden gesleept, omdat niet China maar een Surinaams bedrijf, ROS National Fisheries NV, betrokken is. Volgens hem zijn de instructies van de president duidelijk na de miniconferentie met stakeholders.
Grote belangen binnen visserijsector
Parmessar voerde aan dat hij zich precies als zijn voorganger Lekhram Soerdjan aan de wet houdt. Dat houdt in dat deze trawlers niet voldoen aan de wettelijke bepalingen, waardoor zij niet in aanmerking zullen komen voor een vergunning. Echter, nu is het ministerie van Binnenlandse Zaken die moet verklaren waarom de Chinese vistrawlers niet verwijderd zijn door de Kustwacht en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). De LVV-bewindsman benadrukte dat al decennia grote belangen spelen binnen de visserijsector. Daaronder vallen ook mensen binnen het parlement. “Waar velen van alle stromingen uit deze zaal aan mee doen. Het moet geordend worden. Men neemt het fenomeen ordenen in de mond, maar wanneer het moment daar is om te ordenen, dan is menigeen niet thuis vanwege politieke belangen. In dat opzicht wordt nu al de grensbewaking voorbereid”, benadrukte de minister.
Termijn van een week
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken benadrukte dat al sinds 26 april aan de directeur van de Kustwacht gevraagd is naar ondersteuning over de zes Trawlers. Dit kwam na een gesprek tussen het visserscollectief en de LVV-directeur waarbij werd aangegeven dat in de nachtelijke uren er door de trawlers gevist werd. Na inspectie door de Kustwacht en LVV zijn er geen aanwijzingen aangetroffen dat er gevist werd. “Deze patrouille was een gecombineerde van LVV, Juspol en Kustwacht en daarbij is de eerste trawler binnen gebracht en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het OM heeft uiteindelijk de afhandeling gedaan waarbij de kapitein en een tweede man werden ingesloten. De boot werd aan de ketting gelegd. Echter is na het proces de boot vrij gegeven door het OM. Kort daarna is er een verzoek van het ministerie van LVV geweest om de procedure in te zetten om deze trawlers buiten onze wateren te krijgen. De Kustwacht heeft de directeur van ROS National Fisheries NV ontboden op het kwartier en de mensen aangezegd om de Surinaamse wateren te verlaten. Daaraan is een termijn van een week verbonden die woensdag aanstaande loopt”, aldus Noersalim.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: