Waidoe nu NDP’er

Frontfoto1Assembleelid William Waidoe is overgestapt naar de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij maakte zijn besluit gisteren formeel bekend tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). “Als gelovige is het voor mij heel belangrijk dat ik mensen hun gebeden met mijn daden moet bewijzen. Voorzitter, ik wil uw college informeren dat ik vandaag ben uitgetreden en niet meer behoor tot wat op dit moment gold. Te weten dat ik fysiek deze plek inneem. Ik wens graag per heden een andere rol te vervullen en wens te ondersteunen de fractie aan de andere zijde, NDP, en derhalve ondersteun ik de regering. Gaarne vraag ik uw medewerking en wens dus ook in mijn functioneren fysiek een andere plaats te krijgen”, verklaarde de PL’er. Waidoe was in 2015 namens de V7/Pertjajah Luhur in het district Nickerie gekozen. Op nummer 2 van de lijst van V7 heeft bij de afgelopen verkiezingen 3.038 kiezers achter zich weten te krijgen. Kort na de verkiezingen van 2015 stapten Raymond Sapoen en Diepak Chitan uit de rood-witte partij. De PL-fractie, die initieel 5 zetels had, bestaat nu dus alleen uit Paul Somohardjo en Ingrid Karta-Bink.
Waidoe had in 2017 geheim gesprek met Bouterse: ‘Ik ga mij nooit mengen met NDP’
Dagblad Suriname berichtte nog in april 2017 de eerste geheime gesprekken die Waidoe toen al voerde met de NDP en diens voorzitter Desi Bouterse. Toen was hij met een zekere ‘Oom John’ op bezoek geweest op Leonsberg, de residentie van Bouterse. Waidoe was toen niet bereikbaar voor een reactie. Nadat het bericht door de redactie werd gepubliceerd, reageerde Waidoe tijdens de eenheidsmanifestatie van de Pertjajah Luhur in Nickerie, dat hij voor geen cent van plan was om Pertjajah Luhur (PL) te verlaten. Hij benadrukte erbij dat hij zich nooit zal mengen met de NDP. Hij ontkende dat hij op bezoek was bij de NDP-voorzitter. De speculaties laaiden verder op nadat Waidoe op 17 oktober 2018 in extase sprak over de herstart van de rijstfabriek van Wageningen door Westland Sama Group, waarvan de ondernemer en NDP-topper Johnny Mahespalsingh de president-commissaris is. Volgens NDP-parlementariër Rachied Doekhie was het al een teken dat Waidoe verder aan het flirten was met de paarse partij. De NDP-topper vond het niet netjes dat Waidoe zowel Somohardjo als Bouterse op zo een manier bespeelde.
Somohardjo niet verrast
Na een korte schorsing benadrukte PL-fractieleider Somohardjo dat de mededeling van Waidoe, die overigens waarnemend fractieleider van de PL is, voor hem geen verrassing is. “Het was al maanden aan de gang, bijna jaren zelf. Waarom reageerde ik niet? Ik heb geleerd dat zolang je het niet kan aantonen, je niet zomaar iemand kan beschuldigen. Ik heb het van die en dat gehoord. Ook van de moeder van Waidoe”, stelde de PL-leider. Karta-Bink zal nu de waarnemend fractieleider worden van de PL. Somohardjo benadrukte dat het terugtrekken uit een fractie voor een assembleelid ‘mooi’ is, maar het nog prettiger zou zijn als Waidoe netjes bedankt zou hebben als parlementariër, uit de PL zou stappen en zich daarna zou aansluiten bij de NDP. Voor hem is ook belangrijk dat Waidoe zich ook terugtrekt uit alle vaste commissies. “Je kan niet twee goden dienen. No spiti na pleti ini san yu njang”, aldus Somohardjo.
DNA-voorzitter formeel niet op de hoogte van overstap naar NDP
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons stelde dat Waidoe haar schriftelijk niet in kennis heeft gesteld van zijn uittreden uit de PL. Leden zijn volgens haar aan de andere kant vrij om ondersteuning te geven aan de regering. “De verdere afhandeling is van de partij en het lid”, aldus de DNA-voorzitter. Ook interrumpeerde zij NDP-fractieleden die Waidoe feliciteerden met de overstap naar de paarse partij, kennelijk om juridische sancties te voorkomen. Wat de toewijzing van een andere plaats voor de ex-PL’er gaat, zal dat tijdens een huishoudelijke vergadering worden besloten. Geerlings-Simons benadrukte dat zij geen enkel lid zal verplichten zijn of haar plaats af te staan.”
‘Loops politiek kadaver’
In november 2018 schroomde Doekhie er niet voor om Waidoe een ‘loops politiek kadaver’ te noemen. “Ik heb deze man opgeteld en afgetrokken. Hij is iemand die elke maand een andere politieke partij achternaloopt. Waidoe is voor mij een loops politiek kadaver, dat overal belangen zoekt. Zo jong in de politiek en drie tot vier politieke partijen al doorlopen. Nu wil hij zijn bek hangen onder de honingpot van de NDP”, zei Doekhie toen aan Dagblad Suriname. Doekhie vond dat het een politicus, die bovendien deel is van De Nationale Assemblee, niet siert om nog lid te zijn van een andere partij, terwijl het voor een ieder duidelijk is dat die iets zoekt bij de regerende partij. Waidoe was KTPI-topper in Nickerie. Hij was in januari 2014, een jaar voor de verkiezingen van 2015, overgestapt naar de PL. In Mega Combinatieverband bij de KTPI heeft hij in 2010 maar 910 stemmen gehaald.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: