Jairam: “Vervangen van ministers duidt op gebrek aan democratisch bestuur”

De politicus Soedeshchand Jairam (VHP) betreurt het dat de huidige regering niet zorgvuldig omgaat met de staatsbegroting. Onder het regime van president Desi Bouterse is gebleken dat er in de afgelopen 9 jaren in totaal 61 ministers zijn benoemd, waarvan 47 een reshuffeling moesten meemaken. Uit die 47 ministers die vervangen zijn, maken 45 wettelijk aanspraak op de ministeriële privileges. Dat betekent een gratis levenslange omvangrijke vergoeding. Op 10 mei 2019 werd de samenleving wederom geconfronteerd met de berichtgeving over de zoveelste wijziging in de bemensing van het kabinet. Het betreft de ministers Regilio Dodson, Patrick Pengel, Cristien Polak en Roline Samsoedien die de weg vrij moesten maken voor de nieuwe ministers Sergio Akiemboto (Natuurlijke Hulpbronnen), Vijay Chotkan (Openbare Werken, Transport en Communicatie), André Misiekaba (Sociale Zaken en Volkshuisvesting) en Rabin Parmessar (Ruimtelijk Ordening, Grond- en Bosbeheer). De 4 nieuwe ministers worden donderdag beëdigd.
In gesprek met Dagblad Suriname beweert Jairam dat het a lá dol reshuffelen van ministers de indruk wekt dat de president niet in staat is om de juiste keuzes te maken, met alle gevolgen van dien. “Het blijkt steeds dat de ministers die door de huidige president zijn benoemd of van wie de president verwacht dat ze een goede job zullen verrichten, niet mee kunnen gaan met de beleidsvisie van de president. Dit duidt aan dat er geen sprake is van een democratisch bestuur; de ministers die aangesteld worden, hebben geen inspraak in de besluitvorming.” Jairam brengt in herinnering dat dezelfde president middels een presidentieel besluit van 22 februari 2019 een werkgroep heeft ingesteld met het oogmerk om de 5 prioriteitsgebieden (waaronder de verkiezing van 2020 en sociale voorzieningen) van het regeerbeleid uit te voeren. “In principe moet deze presidentiële commissie elke minister controleren, wat aangeeft dat de ministers geen bevoegdheden bezitten”, aldus Jairam.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: