Stress moet niet de baas over het leven spelen

3 Stress moet niet de baas over het leven spelenTijdens de zwangerschap is het goed om op de voeding te letten. Hierbij is extra voeding ook belangrijk. “Je wilt je niet alleen zelf goed voelen, maar je lichaam moet ook de juiste bouwstoffen leveren voor de groei van je kindje. Dit geeft de arts zeker mee tijdens controle”, zegt psycholoog Ellis Knoppe. Als er gezond en gevarieerd wordt gegeten, hoeft er niet zoveel aangepast te worden. “Tijdens de zwangerschap moet men extra goed voor zichzelf en het baby’tje in je buik zorgen. Uit mijn onderzoek blijkt dat dit nog ontbreekt. Hierbij kan stress één van de redenen zijn”, geeft de psycholoog aan. “Er kan gezorgd worden voor een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon.
Wees ervan bewust dat stress niet goed is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Juist in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan stress voor negatieve gevolgen zorgen voor het ongeboren kind. In gevallen die ik mee heb gemaakt, geef ik vaak door dat er op een aantal voedingsstoffen gelet moet worden tijdens de zwangerschap”, geeft Knoppe aan. “Ik adviseer vaak genoeg om volgens de schijf van vijf te eten, zo krijgen de moeder en het kindje genoeg voedingsstoffen binnen. De stappen van de schijf van vijf zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Dit heeft het ongeboren kind nodig om gezond te groeien, en deze voedingsstoffen haalt de baby uit de voeding van de moeder.”
Gevarieerd eten
Door te variëren met verschillende soorten groenten en fruit, weet je zeker dat het kind alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Volgens de psycholoog is het gezond om twee dagen in de week vlees te vervangen door vis en regelmatig een dagje vegetarisch te zijn met fruit of eieren. Er moet wel opgelet worden dat er vers voedsel gegeten wordt, groente en fruit goed gewassen wordt en vlees en eieren goed gaar worden gebakken. Er moet gezorgd worden dat het keukengerei, dat in aanraking is geweest met rauw vlees, niet meer in contact komt met bereide etenswaren en dat de handen goed gewassen moeten worden voor het eten bereid wordt, adviseert Knoppe. Op deze manier beperk je de kans dat mogelijk schadelijke bacteriën je lichaam binnenkomen. “Als psycholoog vind ik het belangrijk om dingen vaak genoeg te herhalen, om de mens erop te wijzen dat stress niet de baas over het leven moet spelen. Aan het eind gaat het om het welzijn van de mens en de opkomende toekomst.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: