Sallons zegt vertrouwen in interim manager op

1 Gesprek LWO bij directeur SZF kent hardhandig incident met cameramanOp 23 april besloot het bestuur van Ligeon Werknemers Organisatie (LWO) in een spoed bestuursvergadering te bepalen hoe de organisatie verder moest, vanwege het uitblijven van een schriftelijke reactie van de directeur van het Staatsziekenfonds Suriname (SZF), Rick Kromodihardjo.
‘Mi o broko ing’
Een van de zaken die LWO aankaart in het schrijven is dat NV Ligeon geheel buiten een rechterlijk vonnis van 21 januari 2019 is overgegaan tot het stopzetten van de inhouding van de contributie van 3 leden, laat Michael Sallons, voorzitter van de LWO, weten. Sallons wijst erop dat er in het vonnis nergens wordt gesproken over het stopzetten van inhoudingen op contributie van leden, die een machtiging getekend hebben bij de bond. De bond wil daarom dat de directie de stopzetting van inhoudingen per direct terugdraait en de niet ingehouden maanden met terugwerkende kracht inhoudt. Sallons heeft diverse pogingen ondernomen om via de vertegenwoordiger van de aandeelhouder antwoord te krijgen op het schrijven. De leden hebben Sallons opgedragen om op dinsdag 7 mei zelf antwoord te halen bij de directeur. De directeur vertelde aan de bezoekers, op het terrein van SZF, dat het antwoord later op de dag om 13.00 uur in de middag bij apotheek Ligeon door hem persoonlijk zou worden gegeven. Opvallend is dat de pers op het terrein van SZF niet welkom was. Een cameraman van Dagblad Suriname werd hardhandig naar buiten gewerkt, waarbij naar de camera werd gegrepen terwijl gezegd werd dat de camera gebroken zou worden. De securityman greep hierbij naar het lcd-scherm om deze inderdaad te breken en zei ‘mi o broko ing’, maar nadat de cameraman zei dat hij reeds gestopt was met filmen, werd de camera losgelaten en de poort dichtgetrokken.
Kort daarna verscheen een team van de staatstelevisie, die eveneens niet naar binnen mocht. Na de formaliteiten op het terrein kwam voorzitter Sallons de straat op, waar hij alleen de pers te woord stond. Het team van de staatstelevisie en medewerkers en andere securitymensen van SZF spraken hun afkeuring uit over het voorval, maar de poort bleef wel dicht. “We willen vandaag, als de directeur komt, met de rvc een oplossing”, zei Sallons strijdbaar. “Al vanaf januari lopen er cao-onderhandelingen met de interim manager die daar zit en ik heb hem aangegeven dat deze voorzitter niet met deze interim manager aan tafel zit. Voor ons is hij onbetrouwbaar. Het vertrouwen in hem is opgezegd bij de directeur. Meneer John Hasrat heeft buiten het vonnis om zaken gedaan die niet in het vonnis staan.” Sallons zegt dat de interim manager heeft gepoogd om de vakbond te verzwakken. De interim manager werkte in het voordeel van de apotheek en stevende af op sluiting van de zaak. “Wij hebben dit net op tijd kunnen voorkomen. Tijdens de spoedvergadering schreef hij de mensen aan met de vermelding dat zij zorgen voor werkverstoring”, zegt Sallons. De mensen hebben gereageerd door te stellen dat ze als werknemers niets anders willen dan dat het bedrijf draaiende blijft. “Weet u wat de mensen hierop als antwoord kregen?”, vraagt Sallons geprikkeld. “Dat hun verweer niet steekhoudend is en dat ze een waarschuwing krijgen.” Sallons ziet hierin een duidelijk teken dat de interim manager er hard aan werkt om de positie van de bond te verzwakken. “En wij accepteren het niet dat er over de hoofden van de leden wordt gelopen. We eisen dat de waarschuwing naar de mensen toe vandaag nog wordt ingetrokken”, aldus Sallons.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: