‘Als je geluk heb, mag je per dag 200 US-dollar kopen’

1 Dollarkoers springt verder omhoogNadat de US-dollarkoers al enkele weken tussen de SRD 8,10 en SRD 8,20 lag, is deze de afgelopen dagen ineens weer omhooggeschoten. Bij cambio’s moet er SRD 8,40 worden neergeteld voor een US-dollar. Wie een US-dollar wenst om te zetten in SRD, krijgt dat voor een koers van SRD 8,20. Wie een Euro bij een cambio wenst te kopen, moet SRD 8,53 neertellen. Voor het omwisselen van de Euro in SRD, wordt een koers van SRD 8,43 gehanteerd. De krant verneemt dat cambio’s geruime tijd beperkingen opleggen bij de opkoop van zowel de Amerikaanse dollar als de Euro. “Als je geluk heb, mag je per dag 200 US-dollar of 500 Euro kopen. Op de minder gelukkige dagen wordt dat teruggebracht naar 100 US-dollar”, zegt een bron binnen het cambiowezen aan de krant. Opvallend volgens deze bron is ook dat sommige cambio’s al geruime tijd een fictieve verkoopkoers van SRD 7,85 voor de US-dollar hanteren. Wanneer de klant zich nu eenmaal bij het cambio bevindt, krijgt die dan te horen dat er geen dollars beschikbaar zijn. Wel krijgt zo een persoon dan de optie om de nodige valuta dan tegen een veel hogere koers aan te schaffen.
Tot februari lag dollarkoers nog op SRD 7,85
Tot februari lag de dollarkoers al geruime tijd op SRD 7,85. Dat veranderde gelijk na het ontslag van Glenn Gersie bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). NDP-parlementariër Amzad Abdoel, voorzitter van de vaste commissie voor de ontwerpstaatsbegroting 2019, vroeg zich eerder af waarom er nog steeds zware druk op de wisselkoers is. Naar zijn inzien bestaat er geen enkele reden daartoe. De Surinaamse Dollar is sinds 2010 nu tot zeker met 300% gedevalueerd. Abdoel en toenmalige CBvS-governor Gillmore Hoefdraad hadden voor 2015 meerdere malen benadrukt dat er geen devaluaties op komst waren. Dat bleek uiteindelijk een leugen te zijn.
Al langer dan een jaar geen dollars geïmporteerd
Sinds de inbeslagname van de 19,5 miljoen Euro aan geldzending door het Openbaar Ministerie in Nederland, zijn er geen US-dollars meer geïmporteerd. Daarvoor werden Euro’s in het buitenland ingeruild om zo aan de behoefte van de US-dollars op de Surinaamse markt te kunnen voorzien. Hierdoor hebben ook commerciële banken beperkingen opgelegd aan houders van valutarekeningen. Het loskrijgen van dit in beslag genomen geld is ondertussen mislukt. Uiterlijk juni zal deze zaak voorgelegd worden bij de Nederlandse rechter. Wat de Euro’s betreft, komen die naar zeggen van Robert van Trikt, de huidige governor van de Centrale Bank van Suriname, voornamelijk vanuit toeristen uit Europa en Frans-Guyanezen, die de oversteek naar Suriname doen om hier hun inkopen te doen. Als oplossing voor de schaarste aan valuta heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) voorgesteld dat de CBvS samen met de bankiersvereniging een campagne start om toeristen vanuit Nederland en Frans-Guyana contante US-dollars in Suriname te laten besteden.
Interventie met euro’s
Sinds april heeft de CBvS met enkele miljoenen Euro’s geïntervenieerd op de valutamarkt. Deze Euro’s werden beschikbaar gesteld tegen een verkoopkoers van SRD 8,412 voor de cambio’s. De wisselkantoren zijn gehouden een wisselkoers van maximaal SRD 8,462 per Euro aan te bieden aan het publiek. Het streven van governor Van Trikt was om de koers met deze interventie verder omlaag te brengen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: