Strafvoorstel in drugsvliegtuigzaak op 3 juni

Kantonrechter Maureen Dayala heeft maandag de behandeling van de drugsvliegtuigzaak uitgesteld naar 3 juni. Openbare aanklager Shanta Mahadew is vanwege ziekte verhinderd aanwezig te zijn op de zitting. In deze zaak zijn de verdachten Dionathan M. en Harti L. aangehouden. Zij worden verdacht van drugsimport uit het buitenland. Uit het onderzoek op de afgelopen zitting is naar voren gekomen dat Dionathan voor de succesvolle drugstransport USD 50.000,- zou ontvangen. Hij is samen met Harti vanuit Brazilië naar Venezuela vertrokken alwaar de drugs door anderen in het vliegtuig zijn geladen. Hij heeft een nacht daar doorgebracht en vertrok de volgende dag naar Suriname. De eindbestemming was Suriname.
De politie heeft op 13 maart van het vorig jaar 48.680 kilo cocaïne aangetroffen in het vliegtuig. De piloot Dionathon verklaarde dat hem de instructies was gegeven dat wanneer hij geen mensen op de landingsbaan zou zien hij het vliegtuig niet moest landen. Echter bleek dat op de landingsbaan een tractor was geplaatst. Dit gaf Dionathan een idee dat hij niet meer op die locatie te Saramacca moest landen. Hij steeg weer op met het vliegtuig en vloog richting Guyana. Op de vragen van zijn advocaat Vishal Rambharos verklaarde de verdachte dat hij niet achter deze verklaring staat. Hij was toen door de politie onder druk gezet en mishandeld. Volgens de verdachte is hij voor het eerst in aanraking gekomen met de politie. Volgens de piloot was hij reeds over de grens van Suriname en bevond zich in het luchtruim van Guyana althans dit las hij van zijn GPS. De reden waarom hij terug naar Saramacca is gevlogen is dat de politie die hem achtervolgde met twee helikopters op het vliegtuig had geschoten. Hij nam een brandgeur waar en heeft toen uit paniek besloten om terug naar Saramacca te vliegen. Hij landde het vliegtuig veilig en gaf zich over aan de politie. Ook Harti heeft zich overgegeven aan de politie. Beide verdachten verklaren te zijn mishandeld en onder druk te zijn gezet.
Dionathan kwam terug op zijn verklaring en gaf aan dat hij USD 400 per uur zou ontvangen. Op 3 juni komt het Openbaar Ministerie met haar strafvoorstel. Beide verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: