Veiligheid JAP luchthaven niet in gevaar

Faizel Baarn
Faizel Baarn
Faizel Baarn, hoofd Luchthavenbeheer, zegt dat luchtvaarttechnisch er niets aan de hand is met de vliegveiligheid van de Johan Adolf Pengel (JAP) Luchthaven. Volgens Baarn is elk luchtvaartuig in staat om radars te omzeilen. “Op open gebied kan een vliegtuig heel laag vliegen.” Baarn kan om veiligheidsredenen niet de minimumhoogte prijsgeven.
Met berichtgevingen dat de veiligheid van de luchthaven gevaar loopt, is Baarn het oneens. “Luchtvaarttechnisch is er niets mis met de ligging van de racebaan”, zegt Baarn. Dat stemmen opgaan om de racebaan te verwijderen, daar kan de luchthavenbeheerder zich niet in terugvinden, omdat de racebaan niets met luchtvaart te maken heeft. “Wie zegt dat men gebruik heeft gemaakt van de baan”, vraagt Baarn. Autoriteiten hebben het vliegtuig niet op de baan gevonden. De link die vanuit de samenleving wordt gelegd met de racebaan is volgens Baarn daarom dan ook ver gezocht. “Wie zegt dat het vliegtuig niet op de weg wilde landen? De racebaan is uitgegeven met het doel om race-evenementen te houden. De baan is op een totaal veilige afstand, temeer daar het niet wordt gebruikt voor luchtvaartdoeleinden”, verklaart Baarn. “Daarmee is de vliegveiligheid helemaal niet in gevaar. Bij de plek van de racebaan zijn alle regels voor de burgerluchtvaart in acht genomen. Geen enkele burgerluchtvaartorganisatie heeft in de hand dat kwaadwilligen bepaalde plaatsen uitkiezen om illegaal te landen”, stelt Baarn. Hij vindt wel dat er meer controle moet worden uitgevoerd, want dat zou de veiligheid in het gebied vergroten.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: