SPBA: 'Misschien gaat LVV-minister pompen terugsturen naar India'

Harrynannan Oemraw
Harrynannan Oemraw
‘Ik weet niet wat de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) gaat doen. Misschien gaat hij die pompen terugsturen naar India’, reageert de voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) over het feit dat pompen die bijkans een jaar geleden zijn geschonken door de Indiase overheid nog steeds buiten staan en zijn overgeleverd aan de grillen van zon en regen. ‘Het meest belachelijke is dat de LVV-minister bijkans drie maanden terug het startsein had gegeven voor installatie van de pompen uit India te Wageningen. Na die dag is er totaal niets gedaan. Dat was gewoon podiumtaal van de minister. Voor-de-gek-houderij van de rijstboeren’, reageert fel. Hij voegt er aan toe dat door dit lakse beleid, boeren van Wageningen, Middenstandspolder en omgeving het afgelopen seizoen zeker SRD 100.000 tot SRD 200.000 schade per rijstboer hebben geleden. ‘Vanaf het begin tot het einde was het kurkdroog. Er was geen water. De boeren moesten zelf water pompen. Ook de helft van de ingezaaide padie is verloren gegaan.’
Inzaai start per 1 mei
In feite zou de inzaai per 1 mei moeten aanvangen. ‘Dit kan niet, vanwege gebrek aan water. In het westen regent het bijkans niet. In Nickerie regent het zodanig dat wanneer je in de regen staat je niet eens nat wordt’, zegt de SPBA-voorzitter komisch. Zonder wikken en wegen geeft de rijstboer aan dat het beleid voor het zorgdragen van een goede waterhuishousing nul komma nul is. Volgens bekomen informatie heeft de Multipurpose Corantijnpolder de afgelopen week een bedrag van 2 miljoen gestort gekregen voor de aanschaf van een generator, onderdelen en brandstof. Deze generator zou de motor zijn vor het draaiende moeten houden van de Wakaypomp. Oemraw legt uit dat hoewel de inzaai per 1 mei is gestart, de rijstboeren hun inzaai vanaf 15 mei kunnen doen, afhankelijk van de type padie die zij gaan inzaaien. De lange groei padie moet een tijdsspanne van 115 tot 120 dagen nodig hebben om te kunnen oogsten, terwijl de korte groei padie een periode van 100 dagen nodig hebben om afgeoogst te kunnen worden. Oemraw hoopt dat de Wakaypomp vanaf 15 mei kan draaien. Zelf water pompen uit de Nickerie rivier is geen oplossing, tenzij het heel hard regent. Momenteel is het zoutgehalte in het water hoog. ‘Ja, dat is het binnen de rijstsector. Niemand heeft oren voor ons om te luisteren naar onze problemen. Ze doen gewoon wat zij willen’, verzucht Oemraw.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: