LVV-minister en Rode Envelop

De minister van LVV heeft zijn functie ter beschikking gesteld aan de president van de Republiek Suriname. Daarover zijn er in de samenleving gemengde gevoelens. Een deel van de samenleving geeft aan dat de minister het juiste moment heeft gekozen om te bedanken. Een aantal voorzieningen zouden nu gegarandeerd zijn omdat de minister al meer dan een jaar aanzit. Weer anderen hebben respect voor de keuze van de minister, omdat er een vermoeden bestaat waarom de minister zou hebben bedankt. Het zou gaan om de Chinese trawlers (6) die hier nog aanwezig zijn in de Surinaamse wateren. De directeur van LVV zou al per brief, buiten de wet, al hebben medegedeeld aan deze trawlers dat ze door de minister van LVV geaccommodeerd zullen worden met visvergunningen. Deze directeur is al de laan uitgestuurd. De huidige minister van LVV zelf heeft op verschillende momenten in zeer duidelijke bewoordingen aangegeven dat de Chinese boten niet voldoen aan de voorwaarden die voor grote visvergunningen gelden. De capaciteit en het vermogen zouden te groot zijn en daarom is gemeld dat de vergunningen aan deze boten niet zullen worden gegeven. Er is veel protest vanuit o.a. de visserijsector geweest tegen het mogelijk uitgeven van de vergunningen aan deze Chinese vistrawlers. De voorbeelden van hoe de visgronden worden leeggeroofd en vernietigd, zijn aangehaald. Suriname is klein, inmiddels doet de geruchtenmachine haar werk. Er zijn geruchten die proberen te verklaren waarom de vissersboten gewoon op een dag tegelijk uit China zijn vertrokken en hier zijn aangemeerd. Er wordt beweerd dat iemand een geldbedrag of privileges heeft geaccepteerd van deze Chinezen. Nu weten we dat het cultureel niet vreemd is bij de Chinezen om in een rode envelop cadeautjes en gunsten te delen. In het uiterste geval, wanneer mensen weigerachtig zijn om rode enveloppes te accepteren, is het niet vreemd in bepaalde Chinese gebruiken om deze envelop in de hemdzak of tas van de wederpartij te stoppen. Op dit punt komt vijandschap om de hoek gluren. Iemand heeft dus de spreekwoordelijke rode envelop geaccepteerd en waarschijnlijk inmiddels ook al verbrast aan een woning in bijvoorbeeld Miami. Of misschien is het geld bestemd voor de komende verkiezingscampagne. In de wandelgangen wordt beweerd dat een persoon dicht bij de hoogste leiding van het land de Staat Suriname informeel al zou hebben verbonden door zaken te accepteren. De Chinezen zijn al over de brug gekomen, niet de samenleving maar 1 persoon heeft geprofiteerd, en nu moet de samenleving in ruil de visgronden opgeven. Dus als het ware hebben de Chinese vissers al een prijs betaald, maar hebben ze in ruil nog niets gehad. Hoe los je zo een probleem op? Degene die het bedrag of de gunsten heeft ontvangen moet de opdracht krijgen om het te retourneren. Maar in landen die te kampen hebben met een zwaar corruptieprobleem gaat dat wel moeilijk. Dan is een optie het toegeven aan de belofte, dus het buiten de wet om geven van de vergunning dus het afstaan van de visgronden aan de Chinese vissers. Daarvoor is de medewerking van de minister van LVV nodig volgens de huidige wetgeving. De minister heeft geweigerd. Er staat in een bericht dat hij door de regeringstop is geroepen voor een gesprek en dat hij daarbij zich beledigd zou hebben gevoeld. Dat kunnen we ons wel voorstellen, omdat een aantal zeer agressieve figuren uit de oude periode nog de dienst uitmaken. Deze mannen hebben een nogal korte lont. Naar aanleiding van deze belediging in het kader van de vistrawlers heeft de minister dus de eer aan zichzelf gehouden. Nu komt dat in het huidige Suriname niet veel meer voor dat ministers bedanken. Ze worden nu veelal weggejaagd, maar toch blijven ze op hun stoel zitten. Er is aan de minister gevraagd om zijn ontslag aan te houden, totdat men een vervanger heeft gevonden en totdat men iets anders voor de minister heeft gevonden waar hij zijn expertise kan inzetten. Men wil dus de minister, die aanvankelijk komt uit een oppositionele partij waar hij DNA-lid voor was, zodanig accommoderen dat hij zich rustig houdt en zijn mond niet openmaakt. Men gaat hem dus accommoderen waardoor hij niet uit de school klapt. En het zal de regering niet veel moeite vergen om een vervanger te vinden. Er zijn regeringen waar een bepaald type personen ruimte vinden om hun geluk uit te proberen. Het werkt bij bepaalde regeringen als een magneet. Tegen deze tijd zal een aantal van deze mannelijke en vrouwelijke gelukszoekers zich hebben aangediend. In de komende dagen merken we welke van deze gelukzoekers de jackpot heeft gewonnen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: