16 pa’s aangehouden en 2 buitenfunctie gesteld

Er zijn nu al 16 penitentiaire ambtenaren (pa’s) in verzekering gesteld in de zaak rond de mishandeling en de dood van Dion Griffith. Dagblad Suriname heeft informatie dat ook twee leidinggevenden van strafinrichting Hazard in het belang van het onderzoek buiten functie zijn gesteld. Op zondag 30 maart werden de eerste vijf Penitentiaire Ambtenaren aangehouden. Intussen is hun aanhouding rechtmatig getoetst. Afgelopen weekend zijn nog tien personen aangehouden en deze week is er nog een aangehouden. Deze 16 ambtenaren worden verdacht van zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende. Als gevolg van deze mishandeling is de gedetineerde Dion Griffith komen te overlijden. Griffith was op 24 maart ontvlucht uit het huis van bewaring te Hazard, maar werd dezelfde dag weer aangehouden. De man werd later dood binnengebracht op de Spoedeisende Hulp van het Mungra Medisch Centrum (MMC). De behandelende arts had toen sporen van geweld aangetroffen op het ontzielde lichaam van Griffith. In deze zaak zijn momenteel al 16 cipiers aangehouden en in verzekering gesteld.
Volgens de bron is het slachtoffer met werkschoenen tegen zijn hoofd en tegen zijn ballen geslagen. De directieleden noch de medewerkers hebben Griffith naar de dokter gebracht hoewel hij over pijn klaagde. “Ze hebben Griffith letterlijk in de deuropening van de cel keihard tegen zijn ballen geschopt en hij kwam als gevolg hiervan tegen de muur terecht waar hij nagenoeg meteen, en onder het toeziende oog van de aanwezige collega’s verder werd mishandeld. Terwijl Griffith nog hulpeloos op de vloer lag, ging het gehele speciale team dat Griffith had mishandeld, naar een café cq. een bar om het moment feestelijk af te sluiten. Getuigen die bij de bar aanwezig waren hebben de mannen horen praten over dit voorval. Hier werd gesproken en gestreden wie het hardst en het meest had geslagen. En toen, terwijl ze allen nog gezellig zaten te pochen, kreeg een van deze ambtenaren een telefoontje met de mededeling “a man dede boi”.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: